23948sdkhjf

Knappt ståplats på Upptåget

Trängseln på UL:s avgångar med Upptåget har nu nått bristningsgränsen, rapporterar Upplandsnytt. Det händer att det inte ens finns ståplats på tågen i rusningstid.
Att Upptåget är populärt är naturligtvis en framgång för Upplands Lokaltrafik, UL. Men när resenärerna knappt får plats ombord kan det gå ut över kollektivtrafiken på sikt. Men redan i dag skapar trängseln på tågen säkerhetsproblem.

I genomsnitt reser närmare 9 000 personer till och från Uppsala med Upptåget och UL. Det innebär att resandet ökat med över 1 000 personer på tre år. En glädjande resandeökning helt i linje med branschens fördubblingsarbete. Men när kapaciteten fattas är risken uppenbar att det kan bli en bakstöt. Fungerar inte tågresan är risken överhängande att många resenärer väljer bilen i stället.

UL uppger att situationen är känd men trafikhuvudmannen kan inte peka på en snabb lösning på problemet. Det handlar om att lösa kapacitetsbristen exempelvis med dubbeltåg, men trängseln på själva spåren återstår ändå att lösa och den delen ligger utanför UL:s åtagande. Därför går det inte att förbättra turtätheten mer än marginellt.

Enligt Upplandsnytt finns det på järnvägsfordon ingen maxgräns för antalet passagerare. Upptåget är i dag av typen Regina och den enda gräns som finns är maxvikt - och även ett fullproppat Regina-tåg har mycket långt kvar till maxvikten enligt UL.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094