23948sdkhjf

Magnetkort blev väskor

I samarbete med Malmöföretaget Apokalyps Labotek och resenärerna har Skånetrafiken gett magnetkorten ett nytt liv – väskor gjorda av 100 procent PET-plast.
Nu ska väskorna som gjorts av alla kasserade gamla Skånetrafikskort spridas till personal och kunder genom olika tävlingar.

– Vi har fått in uppemot 800.000 magnetkort, som ska återvinnas så långt det går. En mindre del har nu fått nytt liv i form av väskor. Vi ville visa hur man kan ta tillvara på plasten i korten, och samtidigt skapa en symbol för övergången från ett föråldrat biljettsystem till ett nytt betalsystem med fler och enklare möjligheter att köpa biljett, säger Malin Johansson .

Skånetrafikens nya betalsystem med Jojo-kort lanserades hösten 2009. Under lanseringen samlades magnetkort in och kunderna uppmanades att tipsa om hur korten skulle kunna få nytt liv. Över 400 tips kom in.

Återvinnings- och designföretaget Apokalyps Labotek fick uppdraget att göra något nytt med en del av korten, från idé till färdig produkt.

– Vi ser avfall som en resurs och kallar det för ”material med historia” i stället för avfall. I fallet med pendlarkorten tyckte vi det var intressant att ge dem ett andra liv samt att visa att något hårt kan bli mjukt, säger Jenny Nordberg , på Apokalyps Labotek.

– Det känns helt rätt med en väska som passar både för datorn och shopping. Tyvärr har vi ett begränsat antal. Men det finns en chans att komma över en – vi kommer att ha tävlingar både på Mina sidor påskanetrafiken.se och på vår facebooksida, säger Malin Johansson.

Sedan lanseringen 23 oktober 2009 har Skånetrafiken sålt 1 300 000 Jojo-kort. Av dessa är i dagsläget fler än 90 000 registrerade på Mina sidor, vilket ger förlustgaranti. Nära 130 000 kunder är medlemmar på Mina sidor.

FAKTA/Magnetkortsväskan
Väskan är tillverkad i 500 exemplar. Varje väska är gjord av 100 procent PET-plats, samma material som magnetkorten. En väska motsvarar 22 stycken magnetkort, vilket står i varje väska. Utsidan pryds av en diskret knapp i Jojos färger: rosa, turkos, grön och orange.
Väskorna är tillverkade av YallaTrappan.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.097