23948sdkhjf

Sigtuna Sveriges första stad

Sigtuna går i år från att vara äldst till att vara först. Staden som grundades runt år 980 ska vara först på Tällberg Forum i sommar.
Efter ett långt och idogt arbete med varumärket har Sigtuna positionerat sig som först, Sigtuna – where Sweden begins. Samtidigt förbereder sig destinationens aktörer inför sommarens Tällberg Forum in Sigtuna 2011.

För över 1 000 år sedan hade Kung Erik Segersäll en vision – att bygga ett land.?För att förverkliga sin framtidssyn byggde han den första staden – Sigtuna. En stad som saknade motstycke. Här samlade han folk ifrån när och fjärran och här växte Sverige fram.

I Sigtuna präglades de första mynten och Sveriges första kvinnliga helgon, dotter till Kung Erik, härstammar från Sigtuna. Och på den vägen har det fortsatt. 1697 var Sigtuna först med en allmän folkskola för alla barn i bygden. 1950 byggdes Arlanda, Sveriges främsta flygplats som idag är världsledande inom miljöarbete. Tillsammans med besöksnäringen har Arlanda skapat den första klimatneutrala zonen.

– Historien är viktig, men än viktigare är vår tradition av nytänkande och viljan att blicka framåt. En önskan att ligga i framkant och våga vara först Därför känns det extra roligt att välkomna de 700 internationella besökare som väntas till Tällberg Forum in Sigtuna 2011 i sommar, säger Camilla Zedendahl , vd på Destination Sigtuna (andra damen från vänster på bilden ovan).

Och Camilla Zedendahl menar att anledningen till att Sigtuna lyckas att ligga i framkant beror på destinationens samlade åtagande, under ett nytt varumärke och ledordet ”först”.

– Alla i vår destination, företagen, samarbetspartners, kommunen och invånarna arbetar aktivt med att värna om vår historia samtidigt som de jobbar för att skriva Sigtunas framtida historia genom att fortsätta att sätta Sigtuna först på kartan även framöver, säger Camilla Zedendahl.

Tillsammans på TUR-mässan står Destination Sigtuna med Stockholm Arlanda Airport, Steninge Slottsgalleria och Rosersbergs slott i Stockholm Visitors Boards monter F 02:60. Under mässan smyglanserar även Destination Sigtuna sin destinationsguide som iPad-applikation genom att lotta ut en iPad via sin fan-sida på Facebook.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062