23948sdkhjf

Bussresor utomlands ökar

Nu åker svensken på allt fler bussresor utomlands på semestern. Och resenärerna blir allt yngre. Under förra året ökade det totala resandet med charterbuss från 2 procent till 3 procent, på bekostnad av bilresandet, som minskar sin marknadsandel.
– Detta är verkligen glädjande för oss i branschen som arbetar aktivt för att öka kollektivtrafiken, säger Anna Grönlund , förbundsdirektör för Bussbranschens Riksförbund, som idag presenterade en ny rapport med färsk statistik kring svenskarnas turistbussresor i Sverige och utomlands.

Rapporten heter Bussturismen i Sverige 2011. Hur ser resandetrenderna ut för bussturismen? Den presenterades på fredagen på TUR-mässan i Göteborg.

Göteborg ny raket
Stockholm stad är fortfarande det populäraste inrikesresmålet med buss men 2010 års raket på listan är Göteborg stad som nästan fördubblar antalet resenärer från 2009 till 2010. Ny trea på listan är Dalarna som också ser en ökning av mängden resenärer till 2010. Fjolårets tvåa Östergötland tappar något på listan och är nu det fjärde populäraste distriktet att semestra i med charterbuss.

Turistbuss till Tyskland ökar kraftigt
De svenska charterbussresenärerna väljer att åka på fler utlandsresor istället för att stanna inom Sveriges gränser. I statistiken över de populäraste länderna är Tyskland ohotad etta på listan efter att antalet resenärer har ökat kraftigt under 2010. Tyskland följs av Åland som det näst populäraste resmålet medan däremot det tidigare så populära Polen har tappat många resenärer.

Allt yngre resenärer
En annan intressant trend är en föryngring av resenärerna, med en ökad andel resenärer både i åldersegmenten 15-29 år och 30-44 år.

– Det är lätt att tro att den typiska bussresenären bara är en pensionär på dagsresa men så är det verkligen inte. Allt fler upptäcker fördelarna med bussresandet. Det är bekvämt och socialt samtidigt som man gör en insats för både miljön och trafiksäkerheten. Bussen är också ett flexibelt ressätt som tar dig från dörr till dörr. Därför fortsätter vi nu arbetet med att skapa bra förutsättningar för branschen, bland annat genom att arbeta för turistbussarnas tillgång till stationer och terminaler runt om i Sverige, säger Anna Grönlund.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063