23948sdkhjf

östgötakommuner vill vidga pendlingsutredning

Det är bra att regeringen studerar problemen med arbetspendling i de tre storstadsregionerna, men uppdraget bör även omfatta pendlingen mellan Stockholm och Linköping/Norrköping. 
Det skriver kommunalråden Lars Stjernkvist (S) och Paul Lindvall (M) i en gemensam skrivelse till infrastrukturminister Catarina Elmsäter-Svärd.
Linköpings och Norrköpings kommuner välkomnar att regeringen utreder hur situationen för arbetspendlarna ser ut i de tre storstadsområdena och deras omland. Kommunalråden Lars Stjernkvist (S) och Paul Lindvall (M) förutsätter dock att även Linköping och Norrköping inkluderas i uppdraget. Arbetspendlingen mellan huvudstaden och Linköping/Norrköping är lika omfattande som för andra jämförbara städer i Mälardalen.
Södra stambanan och E4 mellan Linköping och Norrköping är landets mest intensiva transportkorridor. Trafikverket förklarade 2010 denna sträcka av järnvägen för överbelastad. Störningar här inverkar på hela det nationella järnvägsnätet. Det har även lett till att avgångarna för pendeltågen Linköping-Norrköping har försämrats, till förmån för fjärrtågen.
– Detta är naturligtvis en viktig fråga för våra kommuner, men det är också en viktig fråga för Stockholm, säger Lars Stjernkvist, kommunalråd i Norrköping. Trängselproblemen i Stockholm går inte att lösa om man inte har ett större perspektiv på var flaskhalsarna finns.
Paul Lindvall, kommunalråd i Linköping, framhåller att det är bra att regeringen sätter fokus på arbetspendlingen.
- Men det är avgörande att man får med alla viktiga pendelstråk för att kunna lösa problemen, säger han.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.114