23948sdkhjf

Ulf Trotzig ställer ut i Borgholm

Kände konstnären Ulf Trotzig ställer ut sina nya verk i Borgholm på Galleri Kamras/VIDA museum 9 april till 15 maj i år.
”Ulf Trotzig – Det vilar mycket litet av monument över denne i allt ytterst levande och nyfikne konstnär, som envetet fortsätter att utforska färg och rörelse”, skriver arrangörerna i ett pressmeddelande.

När Ulf Trotzig själv ska sammanfatta sin konst är det färg och rörelse det handlar om

– Ska jag sammanfatta vad min konst handlar om så är det just färg och rörelse, säger han.

…att söka ett tillstånd av oavlåtligt uppbrott ( C. J L. Almquist ).

I över sextio år har jag ägnat mig åt att måla. Häromdagen fann jag denna formulering av Almquist, som på ett knivskarpt sätt blottade vad jag sysslat med under ett långt liv”, skriver Ulf Trotzig och fortsätter:

”Ändå måste jag när jag nu ser tillbaka på vad jag egentligen målat, konstatera att det i stort sätt är tre motiv som jag upprepat i oändlighet: fågeln, kvinnan och trädet – det är de verktyg jag använt för att förklara mitt eviga otåliga sökande efter ett svar, ett ständigt undflyende svar.

Fåglar har fascinerat mig så länge jag minns. Jag erinrar mig en episod från kanske sex – sjuårsåldern. En god vän besökte mina föräldrar, och jag hörde honom yttra medan han såg upp i himlen: Egendomligt, i den här staden tycks kajorna öva sig i konstflygning! Detta yttrande fastnade i barnets minne. Jag spekulerade mycket omkring detta: då måste kajorna här vara olika dem där han kom ifrån, alltså finns det olika kajor, alltså kan fåglar av samma sort vara olika.

Denna barnsliga tanke har på något sätt följt mig genom livet – en insikt om att allt ständigt är annorlunda och outgrundligt, mitt eget panta rei, min egen version av den gamle greken Herakleitos beskrivning av världen, allt flyter .

I mitt liv har de tre motiven återkommit periodvis. På läroverket kallades jag för kråkmålaren, inspirerad som jag då var av Liljefors. Under Valandstiden var det kvinnan, Cezanne, Bonnard och Matisse var mina förebilder. Från sextiotalet och fram till nu har fåglarna dominerat ibland och kvinnorna periodvis.”

Ulf Trotzi är född 1925 i Föllinge i Jämtland. Sina studier genomförde han1946-1951 på Valands Konsthögskola, Göteborg och 1955-1957 på Friedlander, Paris (grafikstudier).

Han finns representerad på Moderna Muséet, Nationalmuseum och Jubileumsrummet på Kungliga Slottet i Stockholm, samt på ett stort antal muséer runt om världen, i bland annat New York, Washington, Paris, New Delhi, London och i Kamakura (Japan).

Ulf Trotzig, som är bosatt i Lund, har alltsedan 1950-talet under sommarhalvåret varit verksam på Öland.

/KL
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.081