23948sdkhjf

Händels Julius Caesar på Folkoperan

Våren 2012 ger Folkoperan barockoperan Julius Caesar av Händel i regi av den spanskfödde regissören och koreografen Cisco Aznar.
Genom åren har Folkoperan inte gjort så mycket barockopera. Barock har fått ett uppsving utomlands och trenden börjar så smått att visa sig även i Sverige. Barocken innebär nya marker för fortsatta experiment med operans scenspråk och passar därför Folkoperan perfekt.

– Julius Caesar är min personliga favorit bland barockoperorna. Det är inte bara musiken utan också historien och karaktärerna som fängslar, säger Folkoperans konstnärliga chef, Mira Bartov.

– Jag har valt en regissör som delvis profilerat sig just genom att ta sig an barockopera och ta vara på dess möjligheter. Cisco Aznar är en färgstark regissör och modig konstnär. Som dansare och koreograf i grunden har han en ovanlig musikalitet och förståelse för musikdramatik. Det är sällsynt med regissörer som har sin alldeles egna, unika stil och vågar introducera något nytt. Jag skulle vilja påstå att Cisco är just en sådan regissör.

Cisco Aznar är konstnärlig ledare för danskompaniet Compagnie Buissonnière i Lausanne, Schweiz. Han har tidigare regisserat operorna Turandot av Puccini för Operan i Dijon, Frankrike och Dido och Aeneas av Purcell för Operan i Lausanne. För Grand Théâtre i Genève har Cisco Aznar koreograferat baletten Coppélia och för Världsutställningen i Shanghai verket Tell Me Swiss.

Hans produktioner har visats på scener i bland annat Paris, Lyon, Genève, Lausanne, Vichy, Bilbao, Barcelona, Sâo Paolo, Madrid, London och Singapore.

Julius Caesar har premiär på Folkoperan i februari 2012.

/KL
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.125