23948sdkhjf

Storbråk mellan SL och MTR

En ny granskning från Stockholms läns landstings revisorer visar att MTR missat kvalitetsmålen som ställts upp för Stockholms tunnelbana. Det kan bli dryga böter för MTR.
En ny granskning från revisorerna i Stockholms läns landsting visar att de 273 miljoner kronor som SL betalade extra till MTR för en kvalitetsförbättring i tunnelbanan istället har resulterat i en kvalitetsförsämring.

Samtidigt har kostnaderna för tunnelbanan ökat utan att fler resenärer vunnits till kollektivtrafiken. Revisionen riktar skarp kritik mot SL för brister i den interna kontrollen. Nu har frågan politiserats när bland andra Socialdemokraterna tar till tunnelbanefiaskot som slagträ i den politiska debatten:

Socialdemokraternas oppositionslandstingsråd Helene Hellmark Knutsson ser allvarligt på revisorernas kritik och kräver att SL:s styrelseordförande Christer G Wennerholm (M) ger en förklaring till varför SL inte kvalitetskontrollerar sina avtal och hur det ska säkerställas i framtiden.

– Revisorerna pekar på att det finns metoder att följa upp de avtal som SL upphandlat men de används inte. SL:s styrelse har ett ansvar att se till att våra avtal följs, jag vill veta hur SL:s ordförande Christer G Wennerholm(M) kommer agera för att säkerställa att detta görs i fortsättningen och varför det hittills inte fungerat, säger Helene Hellmark Knutsson , oppositionslandstingsråd för Socialdemokraterna.

– Det är på tiden att Christer G Wennerholm visar intresse för hur de stora trafikslagen fungerar. Stockholm har bara fått en enda ny tunnelbanestation sedan 1985, samtidigt som Stockholm växer. Vi behöver fler nya stationer, tekniska lösningar för fler tåg på de spår som finns och visioner för Stockholms framtid. Moderaterna säger att tunnelbanan är färdigutbyggd – jag vill bygga ut tunnelbanan för en modern storstad, säger Helene Hellmark Knutsson.

Christer G Wennerholm har dock uttalat sig i media och sagt bland annat att han kräver att MTR omedelbart skärper till sig. Annars väntar vite enligt det avtal som finns, enligt Christer G Wennerholm.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079