23948sdkhjf

Tvärstopp för Värmlandstrafik

Nej, det blev inget beslut om höjda ägarbidrag till Värmlandstrafik på den årsstämma som hölls 1 april. Mycket olyckligt, enligt Lars Bull, vd Värmlandstrafik.
Landstinget ville som väntat skjuta på beslutet om höjda ägarbidrag till Värmlandstrafik. Det stod klart vid fredagens bolagsstämma. Den avgående styrelsen hade föreslagit ett bidrag på 308 miljoner kronor från kommunerna och landstinget nästa år. Något beslut kunde inte tas, utan frågan får i stället avgöras vid en extrastämma senare under året. På bolagsstämman valdes Jesper Johansson (MP) till ny ordförande i Värmlandstrafiks styrelse.

Värmlandstrafiks bolagsstämma hölls på Stadshotellet i Karlstad. Tanken var att nästa års bidrag från kommunerna och landstinget skulle fastställas till 308 miljoner kr. Styrelsen ville att ägarbidragen för de kommande fem åren skulle se så här ut, om den trafikförsörjningsplan som ägarna redan antagit skulle gå att genomföra:

2012: 308 miljoner kr.
2013: 327 miljoner kr.
2014: 348 miljoner kr.
2015: 368 miljoner kr.
2016: 388 miljoner kr.

Nivåerna är baserade på det material ägarna var överens om hösten 2008, före finanskrisen. Men hälftenägaren landstinget ville annorlunda på fredagen. Instruktionen till landstingets ombud Fredrik Larsson (M) var att verka för att frågan om ägarbidraget avgörs på en extra bolagsstämma. Så blev också beslutet. Något datum för den kommande extrastämman är inte klart.

Mycket olyckligt
– Det här ställer förstås till problem för oss. Exempelvis måste vi lämna in våra önskemål när det gäller tåglägen redan om drygt en vecka. Där kan vi alltså inte gå in med önskemål om fler tågturer för den kommande tågtidtabellen. Inte när vi inte vet om vi får pengar till mer trafik. Beslutet är felaktigt i förhållande till det avtal som gäller mellan ägarna, fortsätter han. Våra ägare har själva kommit överens om att besluten om ägarbidrag ska vara femåriga. För att säkerställa att vi inte skulle hamna i den här situationen träffades för säkerhets skull en särskild överenskommelse mellan Värmlandstrafik och landstinget i juni ifjol, säger vd Lars Bull .

– Den överenskommelsen tillsammans med en utredning som våra revisorer gjort, redovisades för den extra bolagsstämman i oktober. Det är mycket olyckligt att inte planeringsförutsättningarna kan bli tydligt klarlagda i beslut på årsstämman. . För att klarlägga och säkerställa samordningsvinster krävs flera års arbete. Vi riskerar att få göra stora nedskärningar i trafik och övriga verksamheter om vi inte får tydliga besked, säger Lars Bull.

8,8 miljoner resor i fjol
Under 2010 gick Värmlandstrafiks bussar och tåg 14,2 tidtabellkilometer. Det totala resandet under året ökade med 4,2 procent. Räknar man även med separat skoltrafik och särskild kollektivtrafik (färdtjänst mm) så gjorde värmlänningarna 8,8 miljoner resor med sitt länstrafikbolag i fjol.

Varje värmlänning lade i genomsnitt 878 kronor till länstrafiken, eller 1 133 kronor om man även räknar med Karlstadsbuss verksamhet. Bolagsstämman godkände resultatdispositionen. 2010 års vinst blev 9,4 miljoner kr i en omsättning av 630 miljoner kronor. Tillsammans med befintliga vinstmedel från tidigare år, förs resultatet över i ny räkning. I ny räkning överförs då 44,6 miljoner kronor. Bolaget är skuldfritt och har en soliditet på 33 procent. Närmaste stora investering är ett nytt betalsystem för cirka 30 miljoner kr, när EU-bidragen är borträknade.

Nya lagen
Hur ska kollektivtrafiken i Värmland organiseras i framtiden, när vi får en ny lag om kollektivtrafik nästa år? Vem ska bli regional kollektivtrafikmyndighet, blir det landstinget? Ska Värmlandstrafik finnas kvar som bolag? Ska företaget slås samman med Karlstadsbuss och i så fall när? Den typen av frågor utreds av en utredningsgrupp under ledning av förre landstingsdirektören Tore Olsson. Gruppen har fått sitt uppdrag av landstinget och kommunerna.

På bolagsstämman gav gruppen att ge en lägesrapport, men något färdigt förslag till framtida organisation fanns inte. Fredrik Lagergren, vd för KTH Executive School , medverkade också, och talade om omvärld och avreglering.

Jesper Johansson ny ordförande
Årsstämman valde ny styrelse för de kommande fyra åren. Ordinarie ledamöter blev: Jesper Johansson (MP), Grums, ordförande, nyval, Tommy Ternemar (S), Kristinehamn, omval, Peter Joensuu (M), Arvika, omval, Ola Persson (C), Sunne, tidigare suppleant, Leif Sandberg (M), Hammarö, omval, Angelica Rage (S), Forshaga, omval och Mikael Dahlqvist (S), Hagfors, omval.
Suppleanter: Maria Widlund (M) Sunne, nyval, Georg Forsberg (C), Kil, nyval, Marianne Åhman (FP), Sunne, omval, Charlie Weimers (KD), Hammarö, nyval, Birgitta Gauffin (S), Karlstad, omval, Aina Wåhlund (S), Arvika, nyval och Per Gruvberger (S), Filipstad, omval.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

1.235