23948sdkhjf

Vårlökar på Botaniska

Under många år har Göteborgs botaniska trädgård specialiserat sig på att odla lök- och knölväxter, som samlats in under expeditioner till alla världsdelar.
Botaniska trädgården har i dag en mycket stor och värdefull samling, som ständigt växer tack vare fröbyten och nya insamlingsresor. Den största delen av året befinner sig de allra flesta av dessa sällsynta skönheter under jord och dessutom bakom kulisserna i Botaniskas kalla växthus.

Under VÅR-LÖK-VÅR 6 – 27 april sätter vi fokus på våra lök- och knölväxter som under april blommar som vackrast i lökängen och i lökträdgården! I Växthusens Bergshus bjuder de sedan ett bra tag på en fantastisk vårblomning.

Söndag 10 april kl 12 – 16 är det öppet hus i Botaniskas lökhus där de delar av samlingarna som annars inte är tillgängliga för allmänheten finns. Personalen visar och berättar. I Växthusets utställningshus finns en utställning om lökväxter.

Onsdagarna 20 och 27 april kl 18 visar Henrik Zetterlund lökträdgården och lökängen.

Under påsklovet, 18 – 20 april, kan skollediga barn plantera en egen lökväxt och få reda på hur löken blir en tulpan.

Prydnadslök har odlats sedan Botaniska trädgårdens tillkomst. Botaniskas världsberömda samling av botaniska lökar grundlades under 1960-talet då Per Wendelbo blev trädgårdens prefekt.

Per Wendelbos botaniska intresse riktades främst mot länder som Turkiet, Iran och Afghanistan – områden rika på lök- och knölväxter. Under hans arbete med Flora Iranica utforskades släkten som nunneörter, stäppliljor, hyacinter, iris och tulpaner, och mycket vildinsamlat material tillfördes Botaniska trädgårdens samlingar.

Tidlösorna, släktet Colchicum, har under drygt trettio år studerats, insamlats och bearbetats av Karin Persson och hennes man, intendent Jimmy Persson, vilket gör att världens mest kompletta samling nu odlas här. Karin och Jimmy har även forskat om tulpaner och Hyacinthella – numera välrepresenterade i samlingarna.

Per Wendelbos intresse för nunneörter har burits vidare av Magnus Lidén i ett forskningsprojekt som, förutom de vetenskapliga publikationerna, utmynnat i populärvetenskapliga böcker i samarbete med bland andra Botaniskas intendent Henrik Zetterlund.

Prefekt Arne Strid bidrog också under sin tid på 2000-talet med unika insamlingar, främst från Grekland.

Botaniska trädgårdens samling av lök- och knölväxter har hög internationell status och delar av den distribueras årligen till forskare och lökälskare världen över. Gästforskare från Lettland, Iran och Turkiet kommer till Göteborgs för att studerar Botaniskas samlingar av Iris, Fritillaria, Colchicum och Crocus.

/KL
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078