23948sdkhjf

Värdskap viktigt för resenärer

Med ett gott värdskap kan bussturismen växa, och skapa mervärden för resenäreerna.
Det framgår av föreläsaren Mats Olssons budskap. Han arbetar på företaget Värdskapet AB . Här nedan följer en text som han skrivit:

”Alla resor har olika skimmer. En kort taxifärd med farmor eller en dag som börjar i ottan innan man är framme till skymningen. Vi förflyttar oss hela tiden, ibland utan att ens tänka på det, medan andra resor kan vara minutiöst planerade med både fruktstund och kisspaus på programmet.

Att ta sig från A till B är de flesta resors huvudsyfte. Vi står vid A men vill så enkelt och smidigt som möjligt till B. Kanske möter vi samma utmaning varje morgon, och på kvällen gör vi det omvända; tar oss från B till A.

Dessa resor går på rutin, vi kanske till och med tar samma cykel till samma buss till samma tåg och går samma väg till jobbet var dag. Och de dagar vi minns är då någon länk i kedjan brustit och fått punktering. I de allra flesta fall gör vi dessa resor tillsammans med andra genom kollektivtrafiken. Vi har gjort ett val, vi har inte tagit bilen eller cyklat/gått hela vägen. Sannolikt har vi också ägnat priset och miljön en tanke innan vi fattat vårt beslut. Men vi har gjort vårt val och står nu och väntar på att bli upplockade och påbörja vår resa.

I boken Det goda värdskapet introducerades tanken att varje resenär och passagerare också är en gäst. Enkelt uttryckt kan man säga att de dagar vi reser är vi kollektivtrafikens gäster. Och då syftar jag på den resa vi köpt biljett för, oavsett om vi byter transportsätt eller transportör. Vårt val är att resa kollektivt, vi köper en biljett för att ta oss från A till B, det är vår helhet och vår resa.

Det fina med begreppet gäst är inte bara att det låter trevligt, det ger också mig som resenär vissa förhoppningar. Som gäst förutsätter jag att min värd vill ha mig med på resan. Att min värd bryr sig om mig och tar ansvar för säkerhet och miljö, lagar och regler. Kort sagt: Att jag känner mig välkommen. Värd på resan är alla de som jobbar just då, chaufförer och piloter, konduktörer och lokförare, alla inblandade, och som värd erbjuder de sitt och hela verksamhetens värdskap.

Det stora i att se sina resenärer som gäster är att de omöjligen kan förväxlas med ett kolli. En gäst har vissa rättigheter men också skyldigheter och en vilja att värden ska lyckas med sin uppgift. En gäst som känner sig välkommen är beredd på att lyssna och förstå om något oavsiktligt händer.

Som värd kan det också vara lättare att se gästens resa som en helhet. Hon har valt att resa med er (och era kollegor) och ni vill självfallet att hon ska ha det så bra som möjligt. Att se alla resenärer som gäster innebär en gemensam utgångspunkt. Oavsett vilken befattning eller roll en värd har inom verksamheten får alla ett och samma mål – att gästens helhet blir bra – och stöttar därför varandra med information och annat så att detta mål kan uppnås.

Som alla vet är det ett stort ansvar att ta hand om en gäst. Piloten som nödlandade i Hudson River gjorde allt vad han kunde för sina gäster. Den kapten som sist lämnar skeppet tänker samma sak.

Ibland kan det vara bra att ta till lite större bilder för att understryka det ansvar som vilar på en värd när vi gör vår resa om morgonen. Som gäster sitter vi tillsammans och litar på att värden tar hand om oss. En omtänksamhet som rör allt från att vi inte behöver stå på varandra till hur vi tar oss fram i trafiken.

Om kollektivtrafiken ska lyckas med sin målsättning att fördubbla antalet resenärer till år 2020 är tanken på gäster en del av svaret. En gäst gör ett aktivt val. Hon vill följa med på resan och välkomnas hon som den gäst hon är, vill hon snart resa igen.” (Text: Mats Olsson)

Mats Olsson har arbetat med gästtransporter och turism i större delen av sitt liv och föreläser nu i ämnet värdskap – konsten att få människor att känna sig välkomna.

/KL
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.119