Nyfött på Nordens Ark
Ett säkert vårtecken är att Lantgården på Nordens Ark i Bohuslän börjar fyllas av kycklingar, lamm, killingar, kultingar och kalvar. Nytt för i år är att gammalsvensk dvärghöna fått kycklingar för första gången på Nordens Ark.
Gammalsvensk dvärghöna är en livlig och härdig liten lantrashöna på knappt ett kilo. Det är en hönsras som är en mycket god ruvare som dessutom verkar vara mindre känslig mot inavel.
Liksom många av Sveriges lantraser var även den här rasen nära att slås ut av den moderna djurhållningen. Vid den senaste inventeringen 2008 fanns bara 198 registrerade individer inom avelsprogrammet.
Nu på våren föds det nya ungar varje dag på Lantgården. Lamningen pågår för fullt. Till dags dato har förutom kycklingarna även 46 lamm, 1 kalv, 4 killingar och 2 griskultingar sett dagens ljus, men det ändras hela tiden och framför allt lamningen kommer att pågå under ett par veckor till.
Nordens Ark arbetar aktivt för att tillsammans med de olika rasföreningarna rädda och bevara de gamla nordiska lantraserna som en gång spelade en så stor roll i vårt samhälle.
I och med moderniseringen och effektiviseringen av djurhållningen byttes många av de gamla lantraserna ut mot nya raser som gav mer kött eller mjölk.
I dag börjar allt fler inse värdet hos de gamla raserna och fler och fler intresserar sig för att hålla dem. De är många gånger fantastiska betesdjur som är väl lämpade att hjälpa till att hålla vårt landskap öppet.
Nordens Ark är en ideell stiftelse med målet att bevara utrotningshotade djur och återskapa livskraftiga populationer av hotade arter i deras naturliga miljöer.
Verksamheten finansieras av medlemmar, gåvor, donationer, stiftelse- och fondmedel samt av sponsorer och av intäkter från den publika delen i parken.
Avelsarbete, forskning och utbildnings bedrivs på Åby säteri i Bohuslän. Parken är öppen för besökare året runt. En stor del av verksamheten är också förlagd i fält utanför anläggningen, både i Sverige och utomlands.
/KL