23948sdkhjf

DSB till svars i Skåne

Trafikhuvudmännen i Öresundstågssytemet höll extra styrelsemöte 12 april med anledning av problemen med tågtrafiken i södra Sverige. Det gäller DSB och danska staten.
Trafikhuvudmännen är överens om att fortsätta dialogen med DSBFirst och DSB för att få klarhet i den ekonomiska situationen. Man har därför begärt fortsatta möten med DSBFirst och DSB i början av nästa vecka där man åter igen kommer att ta upp det aktuella läget.

Samtidigt välkomnar trafikhuvudmännen den ekonomiska redogörelse som nu Transportstyrelsen begärt in gällande DSBFirsts ekonomiska situation och ser det som ett bra initiativ för att få en fristående genomlysning även på den svenska sidan. Trafikhuvudmännen har även inlett diskussioner med Trafikstyrelsen på den danska sidan för att se över de avtal som gäller för den gemensamma trafiken över Öresundsbron.

Vid en eventuell konkurs av DSBFirst så gäller lite olika regler på den danska och svenska sidan. I Danmark kan staten beordra att DSB går in och säkerställer trafiken i form av en assistansförpliktelse. I Sverige finns inga sådana möjligheter, det vill säga att staten går in och ger i uppdrag till en speciell tågoperatör att ta över verksamheten. Istället blir det i en sådan situation en konkursförvaltare som säkerställer att verksamheten fortsättningsvis fungerar.
.
För de sex trafikhuvudmännen på den svenska sidan är det angeläget att man nu tillsammans i ett fortsatt samarbete med de danska myndigheterna säkerställer att trafiken fortsatt kommer att köras mellan länderna så att arbetspendlare och andra resenärer inte drabbas.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063