23948sdkhjf

Samres överklagar direktupphandlingar

Samres AB har begärt överprövning av tre olagliga direktupphandlingar som genomförts i Örebro län och som berör beställningscentralen för anropsstyrd trafik och det bolag som ägs av länstrafiken, Transam AB.
– Landstinget i Örebro län borde följa lagen och samtidigt ta chansen att pröva om man kan få tjänsterna bättre och billigare, säger Björn Falk , Samres AB:s vd med anledning av att företaget idag har lämnat in tre överprövningar till Förvaltningsrätten.

– Domstolarna har tidigare slagit fast att det som landstinget gör är olagligt och nu begär vi ännu en gång att landstinget skall följa lagen. För nästan tio år sedan slog kammarrätten fast att landstinget måste handla upp beställningscentralen för sjukresor i konkurrens, men landstinget har helt struntat i domarna. För vår del är det naturligtvis tråkigt att vi inte får chansen att lämna ett anbud och visa vad vi kan, men det är också allvarligt att landstinget på detta uppenbara sätt struntar i domstolarnas beslut, säger Björn Falk.

– Genom att inte konkurrensutsätta verksamheten så tar man heller inte chansen att utveckla den. Det är genom upphandling i konkurrens som kommuner och landsting får tillgång de bästa och effektivaste verksamheterna, vilket är särskilt viktigt nu när kollektivtrafiken står inför en stor omvandling vid årsskiftet då en ny kollektivtrafiklag träder i kraft. Den nya lagen kommer säkert att förändra förutsättningarna för den kollektivtrafik som kommuner och landsting ansvarar för och ställa högre krav på utveckling av den anropsstyrda trafiken. Därför är det oklokt – inte bara olagligt – att avstå från en upphandling i konkurrens, säger Björn Falk.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.125