23948sdkhjf

Påskrally till Sälen

Under påsken passerar drygt 11 000 fordon per dygn genom Sälen, jämfört med 2 900 fordon per dygn i årsgenomsnitt, enligt en mätning som teknikkonsultföretaget Vectura tagit fram.
Men både samhället och enskilda bilister kan göra mycket för att undvika trafikproppar. Under förra påskhelgen passerade hela 11 000 fordon per dygn Sälen enligt mätningar som teknikkonsultföretaget Vectura tagit fram med hjälp av statistik från Trafikverket. En genomsnittlig siffra för hela året är 2 900 fordon per dygn.

– Den som tänker passera eller besöka Sälen under påskveckan får räkna med tät trafik och köbildningar. Om man vet med sig att man lätt blir stressad bakom ratten är det extra viktigt att ta det lugnt och ta god tid på sig för resan, säger Magnus Burvall , trafikutredare på Vectura.

Många andra orter i landet brottas med trafikstockning vissa veckodagar eller perioder på året. Att bredda eller bygga helt nya vägar är oftast inte den enda möjliga lösningen på problemen. Mobility management är ett samlingsbegrepp som handlar om att förbättra tillgänglighet för människor och organisationer genom enkla, effektiva och miljöanpassade resor och transporter.

– Man kan förebygga trafiktoppar på orter som Sälen genom att exempelvis sprida stugbytardagar över veckan så att inte alla kommer och går på exakt samma dag. Mobility management är ett kostnadseffektivt och smart alternativ till att bygga nya vägar. Ofta går det att hitta lösningar genom samarbete mellan näringsliv, kommuner och Trafikverket, säger Magnus Burvall.

Fyra tips inför påskhelgens bilåkande:
- Samåk eller åk kollektivt. Det gör resan avkopplande och alla kan komma fram utvilade.
- Ta det lugnt. Var utvilad. Kör hemifrån i god tid och räkna med att resan kommer att ta tid.
- Håll avståndet. Anpassa avståndet så att det inte finns risk för påkörning om bilen framför dig saktar in eller stannar. Det gör dessutom att du sparar drivmedel eftersom du kan planera din körning bättre.
- Lyssna på radio. Lyssna på trafikradion regelbundet.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062