23948sdkhjf

Gör en tidsresa för en dag

Den 11 juni är det dags för Svindersviksdagen på Nordiska museet igen. Där kan besökarna tvätta på gammalt vis, besöka det välbevarade köket och gå på visning i paviljongen och huvudbyggnaden med vackra handmålade kinesiska rispapperstapeter.
– Under Svindersviksdagen blir historien levande.

Det säger Wenke Rundberg , pedagog på Nordiska museet och tillika piga med ansvar för tvätten under evenemanget.

– Ta chansen och gör en tidsresa för en dag, säger Wenke Rundberg.

Hon berättar att den 11 juni får besökarna uppleva hur det kunde vara att bo och arbeta i det vackra sommarnöjet från 1700-talet.

Under Svindersviksdagen blir det alltså liv och rörelse i den annars så lugna idyllen. På plats finns museets personal som iklätt sig olika roller: i köket förbereder köksan en måltid av det som odlats på gården, på gårdsplanen kan barn och vuxna hjälpa pigorna – och mig säger Wenke – med klädtvätt och andra sysslor.

Då och då kan man få en skymt av frun i huset som bjuder in till visning av rokokohemmet. Inne i paviljongen går det att lyssna på Bellman, Bengt Jonshult, vissångare och 1700-talskännare, som är på tillfälligt besök.

Svindersvik är en herrgårdsliknande byggnad med stängda fönsterluckor som syns nedanför Värmdöleden. Den ligger inbäddad i en trädgård med gamla och knotiga äppelträd vid Gäddvikens strand, och är ett välbevarat sommarnöje från 1700-talet.

Svindersvik är en av Sveriges mest välbevarade rokokoanläggningar. Det var den store rokokoarkitekten Carl Hårleman som på 1740-talet ritade huvudbyggnaden åt familjen Grill. Snart slås fönsterluckorna upp och Svindersvik börjar visas under helgerna.

Under 2011 är Svindersvik öppet i samband med visning på lördagar och söndagar 14/5-26/6. Därefter endast söndagar 3/7-11/9. Visningarna hålls kl 12, 13 och 14. Entrépris: 100 kr, fritt t.o.m. 18 år.

/KL
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079