23948sdkhjf

Flygbolag på spåret

Sundsvallsflyg vill konkurrera med SJ – på spåret. Flygbolaget finns med på Trafikverkets lista över de aktörer som vill starta järnvägstrafik i Sverige, det rapporterar Upphandling 24.
Totalt har Trafikverket fått in 47 ansökningar från företag som ämnat bedriva tågtrafik i Sverige enligt det som kallas Tågplan T12. Aktörerna kan delas in i 26 som vill bedriva persontrafik på spåren medan 15 aktörer ansöker om att få driva godstrafik.

Flertalet av de 47 företagen som vill köra tåg i Sverige nu när avregleringen fullbordas är välkända sedan tidigare. 14 av de 26 som ansöker om persontrafik kör redan sådan trafik åt länstrafikbolagen i dag. Men till de spårsugna sällar sig även sju järnvägsmuseiföreningar och så Sundsvallsflyg som kan bli landets första flygbolag på spåren. De två bolag som redan i dag kör fjärrtrafik på järnväg, SJ och Veolia, finns också med bland de som ansökt hos Trafikverket.

Trafikverket ska nu behandla alla ansökningar och väga ihop detta med den befintliga spårkapaciteten som ansökningarna behandlar. Starten för trafiken enligt Tågplan T12 är 11 december 2011.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.126