23948sdkhjf

Dansk restaurang världens bästa

Att restaurang Noma för andra året i rad koras till världens bästa restaurang skapar värdefull uppmärksamhet för Danmark och kommer att locka fler gastronomi-turister till landet, enligt turistorganisationen VisitDenmark.
På kvällen 18 april blev den danska restaurangen Noma utnämnd till världens bästa restaurang för andra året i rad.

Det är Restaurant Magazine, som publicerar listan World's 50 Best Restaurants på basis av 800 internationella matexperters utlåtande.

Utnämningen innebär att intresset för Danmark och dansk gastronomi ökar – ett intresse som VisitDenmark använder för att marknadsföra Danmark som ett mål för resan.

– Det finns en exklusiv grupp gastronomi-turister, som väljer en destination enbart för att äta på en speciell restaurang. De så kallade foodies . Vi förväntar oss nu att Danmark kan locka ännu fler av den typen av turister, säger Maria Haugaard Christensen , internationell projektledare på VisitDenmark.

– Noma drar naturligtvis till sig mest intresse, men även de övriga danska topp-restaurangerna bidrar till att stärka den danska positionen och skapa uppmärksamhet kring Danmark i allmänhet.

Internationell media har ögonen på Danmark och vill veta mer om vad det danska köket kan erbjuda utländska smaklökar. Bland annat har Newsweek varit i Danmark och besökt flera Michelinkrogar i Köpenhamn, och VisitDenmark har i år planerat en rad internationella pressresor med gastronomi som tema.

Det finns också en stor nyfikenhet kring råvarorna som används i det nordiska köket. Ingredienser som ramslök och skogssyra uppfattas som exotiska, och VisitDenmark märker ett stort intresse för att veta mer om varifrån råvarorna kommer, hur de ser ut, och hur de används.

VisitDenmark har därför bland annat haft journalister med ute och samlat ostron i Limfjorden och skördat morötter vid Lammefjorden.

– Noma har , med chefskocken René Redzepi i spetsen, en enorm betydelse för dansk gastronomi och för hela Danmark. Med deras helt unika användning av nordiska råvaror har de skapat en internationell nyfikenhet och vilja att få veta mer om vad det nya nordiska köket kan erbjuda, säger Maria Haugaard Christensen.

– Ett stort grattis till Noma.

Att dansk gastronomi är i världsklass bekräftas av att Danmark nu både hyser världens bästa restaurang och världens bästa kock, nämligen Rasmus Kofoed som i januari vann den internationella kocktävlingen Bocuse D'or.

Enligt Maria Haugaard Christensen är det helt unikt att ett geografiskt litet land som Danmark samma år utmärker sig med att både ha världens bästa restaurang och världens bästa kock.

Danmark är det land i Norden som har flest restauranter med Michelin-stjärnor.

/KL
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078