23948sdkhjf

Genussubjektivt bakom ratten

Män tycker att män kör bäst – kvinnor att kvinnor kör bäst. När det gäller svåra olyckor med dödlig utgång dominerar dock männen, det visar Svevias Trafikbarometer.
Statistiken visar att tre av fyra döda i trafiken är män och att män råkar ut för betydligt fler trafikolyckor än kvinnor. Trots detta har män hög tilltro till sin egen bilkörning. Män anser själva att de är bättre bilförare än kvinnor. 37 procent av männen tycker att de kör mycket bra medan bara 25 procent av kvinnorna tycker att de kör mycket bra. Men enligt svenska bilister är kvinnor de bästa bilförarna. Det visar Svevias Trafikbarometer.

Svevia har låtit drygt 3 000 svenskar med körkort (jämnt fördelade på kön, ålder och geografi) svara på frågor om beteenden och attityder när det gäller bilkörning. Undersökningen bekräftar alla våra fördomar om hur män och kvinnor ser på det motsatta könet som bilförare: männen anser att de kör bäst medan kvinnorna anser att det är de som är de bästa bilförarna.

Svenska folket: ”Kvinnor kör bättre än män”
27 procent av landets bilförare är av åsikten att kvinnor kör bättre än män. Betydligt fler kvinnor än män anser att kvinnor är de bästa bilförarna: 37 procent jämfört med 16 procent. En större andel äldre, över 54 år anser att kvinnor är de bästa bilförarna.

19 procent tycker att män är de bästa bilförarna. Fler män än kvinnor tycker att männen kör bäst: 28 procent jämfört med 11 procent. Att män kör bättre än kvinnor är också en vanligare åsikt bland de unga, i åldersgruppen 18-29 år, medan de äldre alltså i större utsträckning tycker att det är kvinnorna som kör bäst.

– Mäns höga tilltro till sin egen förmåga kan vara en förklaring till att de tar större risker när de kör. De tror helt enkelt att de är så skickliga att de ska kunna hantera en farlig situation om den uppstår. Tyvärr är detta inte fallet. Män löper dubbelt så stor risk att dödas i trafiken än kvinnor, även när man tar hänsyn till att de kör längre sträckor, säger Erik Lundman , affärsutvecklingschef på Svevia.

Kvinnorna låter männen köra
72 procent av de svenska männen kör bil varje dag. Motsvarande siffra för kvinnor är 57 procent. 78 procent av männen svarar att det är de själva som oftast kör i familjen. Motsvarande andel för kvinnorna är bara 29 procent.

– Kvinnor överlåter ofta åt männen att köra. Det är synd, eftersom fler kvinnor vid ratten säkert skulle minska andelen olyckor och andelen som dödas i trafiken, säger Erik Lundman.

– Forskning visar att kvinnor tenderar att ta över mäns beteende att köra bil. Det innebär att vi kan förvänta oss fler dödsolyckor där kvinnor är inblandade i framtiden. Därför är det viktigt att alla vi som arbetar med trafiksäkerhet sätter fokus på risktagande. Förutom att bygga bättre och säkrare vägar, sätta upp fartkameror och bygga mitträcken måsta vi fundera på hur vi med utbildning och information kan höja medvetenheten om vilka riskbeteenden som finns och hur de kan undvikas, säger Erik Lundman.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078