23948sdkhjf

Hälften tror på kontantlöst

En studie från MasterCard visar på en ökad acceptans för det kontantlösa samhället inte minst inom kollektivtrafiken där det blir allt vanligare att betala med kort.
Varannan svensk (49 procent) tror att vi närmar oss ett samhälle helt utan kontanter. Knappt hälften (44 procent) av alla svenskar tror att ett kontantlöst samhälle kommer leda till smidigare betalningar och bättre kontroll på transaktioner. Var tredje pensionär (65+) håller även med om detta.

– Sverige är redan idag ett av de europeiska länder med lägst kontantanvändning. Samtidigt kan vi se att svenskarna nu är redo att även utmana de sista kontanterna i samhället, såsom mindre belopp, transaktioner mellan privatpersoner och betalning i kollektivtrafiken. Tillsammans med våra samarbetspartners fortsätter vi att driva på innovationen för nya betalningslösningar, öka bekvämligheten och säkerhetsställa tryggheten för våra kortinnehavare, säger Fred Conrads , vd för MasterCard i Norden och Baltikum.

En tredjedel (36 procent) av alla svenskar kan även tänka sig att göra betalningar via mobilen i framtiden, denna siffra är högst bland 15-29 - åringar (43 procent) och bland 30-49 - åringar (42 procent).

Svensken föredrar betalkort framför kontanter
Totalt föredrar tre av fyra svenskar (76 procent) att betala med bank- eller kreditkort framför kontanter. Två av tre föredrar bankkort (d v s kort som är kopplade till ett bankkonto), medan en av tio föredrar att betala med kreditkort. Detta är jämfördelat mellan åldersgrupperna, nästan tre av fyra (71 procent) av respondenterna i åldergruppen 65+ föredrar att betala med betalkort framför kontanter.

Det främsta skälet till att svenskarna föredrar att betala med kort framför kontanter är för att det ger en känsla av bättre koll på ekonomin (60 procent), samt att det uppfattas som ett säkrare betalningssätt (53 procent). Nästan hälften (47 procent) av svenskarna tycker att betalningssäkerheten i butiker och på nätet har förbättras radikalt de senaste åren.
Mindre än en av tio (sju procent) svenskar föredrar att betala med kontanter, en markant minskning jämfört med november 2010 (22 procent).

Andra slutsatser från undersökningen
* Var tredje svensk (35 procent) tror att deras privatekonomi kommer att vara bättre i slutet av 2011, jämfört med vad den var i slutet av 2010.
* En femtedel av alla svenska konsumenter planerar att konsumera mer under 2011, jämfört med vad de gjorde 2010.
* Åtta av tio svenskar säger att de aldrig skulle ta ett snabblån för konsumtion, har man inte råd så ska man inte handla enligt svensken.

FAKTA/ Så gjordes undersökningen
Enkäten besvarade av 4024 svenskar, 15 år eller äldre under mars månad 2011. Resultaten representerar svenska befolkningen med avseende på kön och ålder och region. Datainsamlingen gjordes i form av webbintervjuer.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.11