23948sdkhjf

Allt fler bilglas spricker

Färska siffror från försäkringsbolaget If visar att antalet spräckta bilglas har ökat kraftigt i år. Under månaderna januari – april var det nära 30 procent fler glasskador än normalt.
En orsak till att så många fler bilglas spricker nu för tiden kan vara en ny sorts grus på vägarna som blir till projektiler mot bilrutan. Helt nya siffror från If visar nämligen att antalet glasskador har ökat med 29 procent under januari till april i år jämfört med motsvarande period tidigare år. Det är en kraftig ökning som troligen beror på att man på många håll i Sverige lagt ut en ny sorts grus på vägarna. Det är små stenar som när de flyger iväg ger en väldig kraft mot bilrutan. I kombination med att moderna bilar saknar stänkskydd leder det till fler spruckna glas.

– Vi har sett fenomenet på många håll. Småsten som ligger på vägarna efter vinterns halkbekämpning. När de flyger iväg blir det som en projektil mot bilrutan, säger Dan Falconer , motorexpert hos If.

Ökningen varierar över landet. I Västra Götaland är ökningen av glasskadorna hela 58 procent, i Stockholm och Skåne 30 procent, medan det i norra Sverige istället är en liten minskning av antalet skador. Skillnaderna tyder på att trafikmiljön påverkar antalet skador.

– Man undrar vad nyttan är med det större gruset när bilarna skadas. De enda vinnarna verkar vara glasfirmorna som har fått betydligt fler kunder, säger Dan Falconer.

FAKTA/Skadestatistiken
Totala antalet glasskador hos If i Sverige var 37 541 under januari – april. Det var 29 procent fler än genomsnittet för åren 2008 – 2010. If har ungefär 30 procent av alla försäkrade bilar i Sverige.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078