23948sdkhjf

Storsatsning på temaparker

Investeringar i nöjes- och temaparker ökar mest. Det framgår av Nationellt investeringsindex för den svenska turistnäringen som Rese- och Turistnäringen i Sverige presenterar för andra året i rad.
Under 2010 uppgick de totala investeringarna i näringen till 5,6 miljarder kronor, en minskning i förhållande till 2009, främst på grund av färre hotellinvesteringar. Investeringar i nöjes- och temaparker samt i destinationsutveckling ökade däremot rejält. Och investeringsnivån för vintersportanläggningar var en av de högsta under de senaste åtta åren. Det framgår av

– Det är glädjande att se en så tydlig ökning vad gäller investeringar i nöjes- och temaparker, då de är en viktig drivkraft för regional utveckling, säger Jan Lundin , vd för Rese- och Turistnäringen i Sverige, RTS.

Turistnäringens Investerarindex mäter investeringar inom sju kategorier; hotell, vintersportanläggningar, infrastruktur, nöjes- och temaparker, destinationsutveckling, distribution, samt andra turisminvesteringar. De investeringsformer som mäts är statliga medel, offentlig bidragsfinansiering, samt bankfinansiering och privat riskkapital.

Majoriteten av de totala investeringarna på 5,6 miljarder kronor gick till hotellfastigheter som stod för 2,5 miljarder kronor (4 miljarder kronor 2009). Dessa är i huvudsak tidigare beslut om investeringar i framförallt Stockholm, Göteborg och Malmö.

– Det totala antalet besökare till Sverige beräknas öka med 80 procent fram till år 2020. För att kunna möta den ökade efterfrågan måste tillväxten ske över hela landet och inte enbart i storstäderna. Det handlar framförallt om att öka tillgängligheten till alla delar av Sverige, och att höja kvalitén på våra turistdestinationer. Därför är det avgörande att beslut om investeringar tas nu, säger Jan Lundin.

Drygt 1 miljard kronor (944 miljoner kronor 2009) har investerats i vintersportanläggningar, varav majoriteten i Dalarna, Härjedalen och Jämtland, 434 miljoner kronor (350 miljoner kronor 2009) i nöjes- och temaparker, 207 miljoner kronor (171 miljoner kronor 2009) i destinationsutveckling och 1,2 miljarder kronor (en marginell minskning) i infrastruktur.

De privata investeringarna uppgick till 68 procent och de offentliga till 32 procent. Andelen offentlig finansiering ökade under 2010, beroende på att utbetalningar från EU:s strukturfonder ökade.

Investerarindex är framtagen av Rese- och Turistnäringen i Sverige (RTS) inom ramen för TRIP Turistnäringens Utvecklingscenter, i samarbete med Tillväxtverket och Svenska Riskkapitalföreningen. Syftet är att årligen mäta de kapitalinvesteringar som görs i näringen. Investerarindex blir därmed ett verktyg som stödjer den långsiktiga målsättningen att skapa tillväxt i rese- och turistnäringen.

Investerarindex ger svar på var investeringar sker, vilken typ av verksamhet som investeras i, hur mycket som investeras, samt fördelningen mellan offentliga och privata investeringar.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.093