23948sdkhjf

Rustning mot askmolnet

Nu hotar åter igen ett askmoln från Island att sätta käppar i flygplansmotorerna. När flyget står rustar buss- och tågbolag för att kunna ta hand om strandsatta resenärer.
Tisdag 24 maj och onsdag 25 maj kan delar av det askmoln som vulkanen Grímsvötn på Island orsakat nå Sverige. Därför har bussbolag och tågoperatörer sett till att få fram extra fordon för att kunna hjälpa resenärer som inte kan flyga.

Swebus, Sveriges största expressbussföretag, har inlett förberedelser för att snabbt kunna sätta in extratrafik om askmolnet drabbar Sverige. Det finns kapacitet för att snabbt fördubbla trafiken på flera busslinjer.

– Vi känner oss väl förberedda den här gången. På förmiddagen har vi ännu inte sett någon ökning av bokningarna men det har hört av sig oroliga personer som undrat om vi har platser kvar. Vår trafikledning följer nu utvecklingen noga, läget kan ju förändras snabbt, säger Ingvar Ryggesjö , presschef på Swebus.

Swebus har även varit i kontakt med ett antal flygbolag för att kunna samarbeta på bästa sätt för att underlätta för resenärerna om askmolnet drabbar flygtrafiken.

Även tågoperatören Veolia sätter in extra vagnar på linjen Stockholm - Malmö om det blir störningar i flygtrafiken.

– Vi står beredda med fler vagnar, säger Marco Andersson , Fjärrtågschef på Veolia som kör daglig fjärrtågstrafik mellan Malmö och Stockholm.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078