23948sdkhjf

Kommunal nöjda med bussavtal

Kommunal och Bussarbetsgivarna har skrivit på nytt kollektivavtal för bland andra bussförare, trafikvärdar och spårvagnsförare. Facket ser avtalet som en framgång.
– Den största framgången är att vi lyckats att förbättra situationen för personal vid ett entreprenadbyte. Tidigare kunde alla få provanställningar i det nya bolaget trots att många haft fasta anställningar under flera år. Nu måste arbetsgivaren ange särskilda skäl om de ska provanställa flertalet av de som tidigare jobbat i verksamheten. Vi har med detta stärkt anställningstryggheten i branschen, säger Lenita Granlund , Kommunals avtalssekreterare.

– Vi är också nöjda med löneökningarna i avtalet. Sammantaget ökar nu genomsnittslönerna för de anställda med 808 kronor i månaden under avtalsperioden. Det motsvarar 3,5 procents löneökningar på två år, säger Lenita Granlund.

– Vi hade också som krav att bussförare ska ha rätt att påbörja och avsluta sitt arbete på samma plats. Frågan är dock komplex då det ser mycket olika ut runt om i landet. Därför kommer en partsgemensam grupp att tillsättas som ska presentera en lösning inför nästa avtalsförhandling. Vi har fortsatt denna fråga högt på vår dagordning, säger Lenita Granlund.

FAKTA/Nya avtalet
Avtalet löper från den 1 juni 2011 till och med den 31 maj 2013. Kommunal har 16 000 medlemmar inom bussarbetsgivarområdet. De yrken som finns representerade är: bussförare, verkstadspersonal, tvätthallspersonal, trafikvärdar,spårvagnsförare med fler. 80 procent av medlemmarna är män och 20 procent är kvinnor. Medellönen för förare är 22 600 kronor.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063