23948sdkhjf

Mer kollektivtrafik i Umeå

Umeå kommun, Norrlands största, ska ta fram en strategi för att utforma framtidens kollektivtrafik så att resandet ökar. Det rapproterar västerbottniska Folkbladet.
Resandet med kollektivtrafiken ska öka och täcka ett växande behov med sikte på 200 000 invånare i Umeå som redan i dag är den största svenska staden norr om Uppsala.?Och om Umeå ska klara en sådan tillväxt måste kollektivtrafiken bli konkurrenskraftig enligt Fredrik Forsell, kollektivtrafikchef, Umeå kommunföretag.

Pågående arbete med översiktsplaner för Umeå visar att Umeås tillväxt främst bör ske inom fem kilometer från centrum, eller inom områden dit dagens linjenät kan förlängas. På det sättet räknar kommunen med att minska biltrafiken och öka resandet med kollektiva tranportmedel. Det ger fördelar för miljön och bättre luftkvalitet i centrum, men också ökad tillgänglighet till arbetsplatser, handel, fritidsaktiviteter och rekreation.

Strategin, som ska omfatta linjelagd trafik, men också skolskjutsar och färdtjänst, ska till exempel redovisa följande:
*Kollektivtrafikens del i stadens hållbara utveckling, där trafik och markanvändning ska integreras
*Hur kollektivtrafik och färdstråk ska utformas för att täcka behoven och öka användningen
*Hur miljöpåverkan kan minska
*Kopplingar mellan kollektivtrafik i staden och på landsbygd/i regionen?
*Investeringsbehov och driftskostnader om strategin genomförs.

Strategin för kollektivtrafik kommer att utarbetas under 2011 i samverkan mellan Umeå kommun, Umeå kommunföretag och Länstrafiken. Enligt planen ska den antas av kommunfullmäktige i mars 2012.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078