23948sdkhjf

Japan och Kina på Skeppsholmen

Östasiatiska museets sommarutställning 2011 – en unik samling fotografier från Kina öppnar 22 juni och pågår till 18 september på Skeppsholmen i Stockholm.
Fotografierna i Östasiatiska museets utställning är hämtade från Thomsons resor till bland annat Guangdong, Fujian, Beijing, Kinas nordöstra delar och ned för den stora Yangzifloden (1868-1872). Till skillnad från de porträttbilder han försörjde sig på - portätt av rika och berömda personer - visar Thomsons reseskildringar den mänskliga aspekten av livet i Kina genom sin omfattande dokumentation av vardagliga gatuscener - sällan fångad av andra fotografer från den tiden. Thomson använde våtplåtsteknik i sitt fotografiska arbete, det krävdes en tung och känslig utrustning med glasplåtar och kemikalier och Thomson anlitade som mest tio bärare för att frakta utrustningen.

Sommarens tema i museets nya Japan-utställning pågår fram till 18 september. Möt det mångfasetterade Japan i museets nya permanenta utställning. Urbana samhällsgrupper som samurajer, köpmän och hantverkare främst från Edo-perioden (1615-1868) presenteras genom över 300 föremål. Genom konsthantverket ser vi glimtar av nöjesliv, religiösa föreställningar, teceremoni och Japans kontakter med omvärlden.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.096