23948sdkhjf

Vinnande uppfinning räddar liv

En mobiltelefonapplikation som kan rädda liv har tagits fram av två Luleåstudenter. De har nu gått till final i tävlingen Ericsson Application Award.
Två studenter från Luleå tekniska universitet har i samarbete med företaget Neava i Luleå gått vidare till final i tävlingen Ericsson Application Award. De har utvecklat en applikation till en mobiltelefon som ger automatiskt larm vid t ex en bilolycka och den har valts ut av en global jury med ett tusental användare.

– Det känns fantastiskt roligt, bättre slutbetyg går inte att få, säger Fredrik Bernspång som nyss tagit examen vid LTU och nu räknas som alumn vid samma universitet.

Ericsson Application Award är en global tävling där man, förutom att vinna pengar, även får möjlighet att visa upp sig inom telecomvärlden, och få tillgång till Ericssons distributionskanaler. Tävlingen har två kategorier, en för studenter och en annan med företag. LTU-studenterna Fredrik Bernspång och Johannes Berggren har gjort någonting mitt emellan, nämligen att nappa på en idé och ett erbjudande från företaget Neava i Luleå i samband med att de skulle göra sitt examensarbete. I och med att idén ägs av Neava tävlar bidraget i kategorin företag i Ericsson Application Award.

Inom ramen för det har studenterna utvecklat tävlings bidraget till en färdig applikation, samt gjort en presentationsvideo. För att medverka i Ericsson Application Awards måste man spela in en film där ”appen” förklaras. Tack vare demofilmen har det, enligt de två LTU-studenterna, varit enkelt att visa upp funktionen för andra. En effekt blev att de fick feedback från alla möjliga olika målgrupper, även av dem som inte är det minsta intresserade av smartphones och allt vad det innebär

Neavas verksamhetsområde är bl a att utveckla och förbättra funktioner inom telekommunikation och där har LTU-studenterna fått möjlighet att utveckla sin ”vinnande” applikation fram till och med final i tävlingen. Det är en applikation som ger information vid en akut händelse. Vid en trafikolycka sänder den ett textmeddelande från en mobiltelefon till en förvald akutmottagare med detaljer om den olycksdrabbade och dennes position. Samtidigt larmar mobiltelefonen på olika sätt med högt ljus och ljud under en begränsad tid innan larmet går ut, så att föraren eventuellt kan stänga av.

Efter deltävlingar med bortåt 200 tävlingsbidrag totalt möts slutligen 2 team från vardera företags- och studentklassen vid final i Stockholm den 22 juni. Där får de presentera sina tävlingsbidrag inför en jury av modell ”Draknästet”. Presentationen direktsänds dessutom över nätet och en prissumma på 15 000 euro går till vinnarna och 10 000 till tvåan. Dessutom får det vinnande laget åka till Ericssons Innovation Centre i Silicon Valley, USA.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.141