23948sdkhjf

Småland lockar tyskar

Allt fler tyskar hittar till Småland – många kommer med flyg och behöver sedan marktransport. Kombinationen flyg och buss bör kunna gynna även bussbranschen enligt Småland Turism.
– Nyheten för i år är att det blir Lufthansa som tar hand om flygtrafiken. Detta ökar ytterligare tillgängligheten genom att flygbolaget kommer att använda Hamburg som hub och flygpassagerare kan starta från vilken som helst av alla platser där Lufthansa flyger från i Tyskland, säger Lena Larsson , vd vid Smålands Turism AB.

Småland är för tyskarna en stark destination. Och Smålands Turism har under fem år byggt upp en marknad i Tyskland för charterflyg till Region Jönköping och angränsande län i södra Sverige.

– Ett stort antal researrangörer paketerar idag småländska upplevelser med hotellboende och marknadsför dessa produkter i hela Tyskland.

– Över femtiotalet paketresor med ingredienser från hela Jönköpings län och Småland kan bokas på resebyråer i hela Tyskland. För vårt län betyder det många nya tyska gäster som spenderar sin semesterkassa just här. Vi räknar med en omsättning under totalt tio charterveckor i sommar på över 15 miljoner kronor i bara vårt län, säger Lena Larsson, som ansvarar för den stora satsningen på tysk marknad.

18 juni landar sommarens första charterflyg från Tyskland. Naturligtvis med premiärfestligheter som tårta och underhållning på plattan för att bjuda på en försmak av den småländska sommaren. Därefter kommer de följande veckorna ytterligare nio charterflyg att taxa in på Jönköping Airport.

– Tysklandschartern är ett lite udda inslag i vår verksamhet men det är riktigt roligt att se hur bokningarna ökar år från år. I sommar blir det dessutom betydligt större maskiner som Lufthansa kommer med från Hamburg, säger flygplatschefen Hazze Sandström .

Främst är det naturen som lockar. Och möjligheterna till fritidsaktiviteter som vandring och cykling står högt upp på önskelistan när de tyska turisterna väljer semestermål. Men också det goda livet, golf och herrgårdsboende ger norra Småland en stark identitet.

– Vi ska heller inte glömma stora evenemang, shoppingmöjligheter och den spännande kultur som länet kan erbjuda.

– Under flera år har vi vant oss vid att Smålandsturismen slagit nya rekord. Nu pekar mycket på att även 2011 kommer att bli ännu ett bra turistår, säger Lena Larsson.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062