23948sdkhjf

Bussbälte i östergötland

19 juni tas drygt 100 nya bussar i bruk för ÖstgötaTrafiken. Förutom att de är moderna och fräscha har nu alla express- och landsbygdsbussar även säkerhetsbälte.
De nya bussarna kommer att finnas både i express- och landsbygdstrafiken. Ett stort antal dubbeldäckare börjar köras bland annat mellan Norrköping och Valdemarsvik, Norrköping och Finspång, Linköping och Kisa och mellan Linköping och Åtvidaberg.

– Nu hoppas vi bara att bältena kommer användas. Det är nämligen lite si och så med det. Troligtvis är det så att man känner sig trygg när man reser med oss och det är vi naturligtvis glada för. Men olyckor händer även med bussar och då kan skadorna bli desto större om man inte använder bältet, säger Sylvia Rydström , informationschef vid ÖstgötaTrafiken.

I de flesta bussarna finns trepunktsbälten. Även så kallade generationsbälten finns i de allra nyaste bussarna. Ett generationsbälte kan justeras i höjd för att passa människor i olika åldrar och längd till skillnad mot ett vanligt trepunktsbälte som sitter på en fast höjd.

Undantagna från lagen om bälte är de bussar som går i ren tätortstrafik. Vid ÖstgötaTrafiken betyder det bussar med röd botten. Alla bussar med vit botten betyder alltså ”bälte på”!
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078