23948sdkhjf

Tyska ostar frestar

Tyska Schleswig-Holstein har mycket att erbjuda i matväg – med kulinarisk mångfald, kvalitet och speciell färskhet. Inte minst ostarna som enligt vissa kan mäta sig med de Holländska.
Fisk, räkor, lamm från dammvallarna, aromatisk ost, doftande rökt skinka, jordgubbar, gamla äppel- och tomatsorter eller vilda örter – den som beger sig på upptäcktsfärd i Tysklands nordligaste delstat genom fält, trädgårdar och kök, har ett stort urval. Den som arrangerar en bussturistresa till norra Tyskland kan alltså lätt göra den till en gastronomisk upplevelse för resenärerna, om man får tro turistinformationen i Schleswig-Holstein.

Enligt aktuella undersökningar föredrar 75 procent av konsumenterna regionala produkter när de handlar. Och för 65 procent av turisterna hör det till en lyckad semester att kunna få regionala specialiteter. Schleswig-Holstein har reagerat på det här och tagit fram en ProduzentenGUIDE, som visar vägen till fler än 120 direktförsäljare i landet mellan haven. Den kulinariska vägvisaren finns på internet på www.sh-regionale-produkte.de. Där finns information om sortiment, säsongserbjudanden, öppettider och speciella upplevelser inklusive alla kontaktuppgifter och tips om vägen till gårdarna.
Många av de presenterade företagen producerar på traditionellt sätt och vårdar hantverket och gården sedan generationer tillbaka, exempelvis gårdarna Thorn och Mougin på Östersjökusten. Eller bedriver de ekologisk odling som godset Wulksfelde vid Hamburg eller Demeter-gården Dannwisch i Elbes marskland.

Bondgårdarna erbjuder inte bara nyskördad frukt och grönt, kött från djur som vuxit upp under naturliga förhållanden och hemmagjord korv, marmelad och andra specialiteter. Ofta kan besökarna själva plocka olika bärsorter eller njuta av goda kakor gjorda av bären i gårdskaféet. På godset Wulksfelde finns dessutom en förstklassig ekologisk restaurang. ”Godsets kök” serverar uteslutande regionala maträtter efter säsong. Många av bondgårdarna har moderna semesterlägenheter som passar extra bra för familjer.

I ProduzentenGUIDE finns även unga ambitiösa företagare representerade som har etablerat sig med framgång med sitt kunnande. Hit hör exempelvis gårdsbutiken Baumbach på halvön Nordstrand, som är specialiserad på lamm- och gallowayuppfödning. Eller gården Pageroe vid östersjöfjorden Slien som föder upp den utrotningshotade grisrasen Angler Sattelschwein. Jörn Meyer i Holsteinska Schweiz satsar helt och hållet på tomater och allt av fläder finns på Holunderhof Helle vid Östersjön. Utsökt spirituosa exempelvis av de kusttypiska slånbären bränns i destilleriet Gottesgabe och att rosor inte bara är vackra i trädgården utan även smakar utsökt på bröd bevisar Rosengarten am Deich i Nordstrand.

Besökare som vill titta på när producenterna exempelvis bakar bröd, röker fisk och formar praliner, hittar ett urval av producenter med den här möjligheten i ProduzentenGUIDE. Inte minst erbjuder plattformen en detaljerad översikt över de många fester och aktiviteter som äger rum under ett år i Schleswig-Holstein. Hit hör exempelvis ”Schleswig-Holstein Gourmet-Festival“ på vintern och ”Tour de Tarte“, som äger rum på sommaren i regionen Herzogtum Lauenburg. Regionen är berömd för sina gårdskaféer och tårtor. I år bevisar kreatörerna för första gången att det går att kombinera både att äta gott och hälsomedvetenhet. Hela sommaren serveras fitnesstårtor med mindre kalorier på de omsorgsfullt dukade borden. Varje gårdskafé erbjuder dessutom en sport så att man riktigt kan släppa loss i vacker natur efter att man har njutit av tårtan. Kutscherscheune vid stranden av Schaal-sjön exempelvis erbjuder äppelgräddtårta på fullkornsbotten kombinerat med kanotturer. Och i Café uppen Barg i Bergrade utövas det lantliga sättet att spela golf: swingolf. www.hlms.de

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078