23948sdkhjf

Vi är förbannade!

Under den gångna helgen har det varit stora störningar i tågtrafiken i Västsverige orsakade av DSBFirst Väst, som kör region- och pendeltåg på uppdrag av Västtrafik. Oacceptabelt, tycker Västtrafik.
Från Västtrafiks sida ser man DSBFirst agerande som oacceptabelt, att skylla på planeringsmiss håller inte enligt trafikhuvudmannen.

– Vi är besvikna och förbannade över att våra kunder ska behöva lida på grund av DSB:s oförmåga. Att man dessutom inte informerar oss om problemen är bedrövligt. Vi har ett tydligt avtal med dem, och de ska leverera trafik. Personalplanering ingår i deras kärnverksamhet, och att inte kunna utföra det vittnar om stora brister, säger Västtrafiks vd Lars Backström .

Västtrafik kallade idag representanter från DSB First Väst till ett möte för att gå igenom vad som hänt och säkerställa att det inte inträffar igen. Vid mötet fick DSB First Väst också i uppdrag att ta fram en rapport som beskriver orsakerna och omfattningen av problemen. I de delar där DSB orsakat de inställda turerna kommer viten att utgå. Dessutom begär nu Västtrafik de närmaste veckorna en daglig rapport om personalplaneringen, för att kunna följa läget.

I augusti kommer också en kvalitetsrevision av DSBFirst Väst att påbörjas, vilken beslutades tidigare i juni. Beroende på hur man hanterar den nu uppkomna situationen, och vad som framkommer genom kvalitetsrevisionen kommer beslut att fattas om vidare åtgärder, troligen under september månad. Utgångspunkten är att DSB First Väst ska lösa problemen, och säkerställa sin leverans.

– Vi ser ytterst allvarligt på situationen, och har påtalat det för DSB. Om de inte löser problemen så att våra kunder får den trafik vi beställt så kan avtalet i förlängningen komma att sägas upp. Vi vill inte ha viten, vi vill ha bra trafik som rullar enligt avtal, säger affärsområdeschef Attila Ungvari .

Fotnot. DSBFirst har uppenbara problem med sin järnvägstrafik - nyligen sparkades bolaget ut från uppdraget att köra Öresundstågstrafiken.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.064