23948sdkhjf

Godstransporter skapar många jobb inom turismen

Godstransporter som har koppling till turismen ger lika många arbetstillfällen som persontransporterna. Det visar en rapport som HUI Research tagit fram på uppdrag av TransportGruppen och som på tisdagen presenteras i Almedalen. Rapporten innehåller även en fallstudie av Gekås Ullared.
Sett till sysselsättningseffekter står turismdelen i persontransporter och godstransporter för nästan 51 000 heltidsarbeten. Denna siffra kan jämföras med den för Sverige stora pappersindustrin som ger 35 800 heltidsarbeten. Men inte minst är det alltså fördelningen av de turismrelaterade transporterna som är intressanta. Cirka 24 900 relateras till persontransporter och en nästan lika stor del – närmare 24 700 – till godstransporter. Statistiken gäller för 2009.
– Att också godstransporterna spelar en roll för turismnäringen hade vi på känn, men att de var så här viktiga kom som en överraskning för oss, säger Maria Nygren, vice vd på TransportGruppen. De fakta som vi nu kan presentera understryker än mer vikten av att transporter av olika slag beaktas, inte minst i infrastrukturplaneringen. För att besöksnäringen ska kunna växa i hela landet, som både politikerna och aktörerna inom besöksnäringen vill, är det viktigt att se till helheten. Fungerande transporter är en förutsättning för turismen.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062