23948sdkhjf

CMP installerar alkolås i samtliga fordon

Övergången till alkolås visar hur CMP värnar om både sin personal och de värden som hanteras i hamnarna. Installationen av alkolås kommer att ske löpande under de kommande fem åren.
Copenhagen Malmö Port (CMP) har påbörjat installationen av alkolås i bolagets många fordon i hamnarna i Malmö och Köpenhamn, från stora containerlastare till tjänstebilar. Om föraren har för mycket alkohol i blodet när han eller hon blåser i alkolåset går det inte att starta maskinen, bussen eller bilen.
- Alkolås är ett effektivt sätt att förhindra att påverkade personer kör en maskin eller bil, säger Povl Røjkjær, personalchef på CMP. Vi har inte accepterat alkohol i hamnen på många år, så det här är ännu en signal om att vi tar alkoholfriheten på våra arbetsplatser på stort allvar.
Beslutet att införa alkolås har tagits efter en ordentlig utredning internt inom CMP.
- Alkolåsen är ytterligare en kvalitetssäkring av de goda arbetsförhållandena på CMP och en markering av att vi värnar om både våra egna och kundernas värden, säger Povl Røjkjær. Vi använder stora maskiner här och om det sker en olycka kan den få enorma konsekvenser, både mänskligt och rent ekonomiskt.
Precis som alla sina arbetskamrater har hamnarbetaren Mads Nettermann fått ett eget munstycke som han sätter in i alkolåset när han vill starta fordonets motor.
- Det tar bara 3–4 sekunder att blåsa i alkolåset och få en signal att du kan starta – under förutsättning att låset registrerar att du inte druckit alkohol. Det fungerar hur bra som helst, säger han. Idag är det här inte något problem, eftersom det inte finns någon alkohol i hamnarna längre. Förr i tiden, med alla styckgodsfartyg, var det annorlunda. Då kunde man få en back öl av kaptenen om man jobbade snabbt. Det där är borta nu.
Installationen av alkolås sker successivt i takt med att man byter ut bilar och maskiner. Målet är att 80 procent av alla CMP:s fordon ska ha alkolås inom fem år.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.471