23948sdkhjf

Samres öppnar beställningscentral i Senegal

Måndag till fredag, fem timmar om dagen från mars till november ägnar sig 32 senegalesiska studenter åt att lära sig svenska. Deras mål är att få arbeta på Samres beställnings- och samordningscentral som planeras vara igång i början av nästa år.
Från början var de 500 sökande. Efter månader av intervjuer och tester återstår 32 studenter som får fullfölja programmet. Samtliga studenter har läst engelska i minst två år på Universitetet i Dakar.
I programmet ingår även utbildning om Samres som företag, samtalsteknik och kommunikation. Om allt går enligt planen ska de som anställs börja ta samtal i februari 2012.
Tata Ndiaye är platschef i Dakar men befinner sig för närvarande i Sverige för att gå en utbildning liknande den som de blivande beställningsmottagarna går.
– Eleverna i Dakar är förväntansfulla och ser fram emot att lära sig ett nytt språk. De flesta har hört talas om Sverige, inte minst som fotbollsland, säger han.
Lena Millinger har vistats i Senegal i flera perioder och har varit delaktig i satsningen från början. Tillsammans med sin kollega Teresa Åberg ansvarar hon dessutom för svenskundervisningen.
– Vi följer SFI-modellen men eftersom vi inte är i Sverige blir en del avsnitt i böckerna torrsim. I dem refereras ju till maträtter och livssituationer som våra studenter inte känner till. Vi jobbar också mycket med nyheter, texter och bilder från internet, spelar spel och läser böcker. Häromdagen tog vi en promenad och pratade på svenska om allt vi såg. Folk omkring blev förundrade, berättar hon.
Inför valet av land för etablering av en ny beställningscentral argumenterade Lena Millinger aktivt för Senegal.
– Här finns många välutbildade människor, men det är svårt för dem att hitta ett fast arbete efter studierna. Jag är glad över att vara med och bidra till att så många får ett jobb, säger hon.
Lena Millinger är imponerad över elevernas flit och tempo.
– Men visst är det en utmaning att inteha tillgång till det naturliga mötet med kultur och land. Vi lägger därför extra vikt vid att arbeta systematiskt med uttals-övningar och ordförståelse.
Om allt fungerar bra med den första gruppen kommer en ny grupp att utbildas nästa år. Målet är att 50 personer ska arbeta på beställningscentralen i Dakar.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079