23948sdkhjf

Scania tecknar flexibelt fackavtal

Scania har tecknat ett avtal med IF Metall på Scania som ett led i att öka flexibiliteten vid produktionsanläggningarna i Sverige.
Avtalet reglerar flexibel arbetstid och flexibel bemanning så att Scania kan anpassa personalresurserna till svängningar i efterfrågan. Både Scania och IF Metall på Scania är överens om att det krävs en långsiktigt hållbar lösning för att säkerställa flexibiliteten.
− Avtalet blir en viktig del i vår förmåga att i framtiden kunna möta snabba förändringar i efterfrågan, säger Scanias chef för produktion och logistik, Anders Nielsen. Det ökar våra möjligheter att på lång sikt behålla kärnkompetensen vid våra produktionsanläggningar.
Scania har länge arbetat med att på flera sätt öka flexibiliteten i produktionen och det nya avtalet innebär att systemet med tidbanker fortsätter på i princip samma sätt. Tidbanken möjliggör att ersättningen till medarbetaren hålls på en stabil nivå samtidigt som han eller hon arbetar fler timmar när efterfrågan är hög och färre timmar när efterfrågan är låg.
Scania har också flexibilitet genom avtal om visstidsanställningar. De visstids-kontrakt som finns idag kommer att fortsätta att gälla enligt nuvarande avtal. Efter att dessa kontrakt löpt ut syftar det nya avtalet till att huvuddelen av den flexibla bemanningen ska utgöras av personal från bemanningsföretag. Parterna är överens om att den andel som utgörs av flexibel bemanning ej bör överstiga 30 procent av det totala antalet medarbetare i produktionen.
– Min bedömning är att Scanias medarbetare får en ökad trygghet i och med att alla på sikt kommer att ha tillsvidareanställning, säger Johan Järvklo som är IF Metalls klubbordförande på Scania i Södertälje. Vi får också ett regelverk kring den flexibla bemanningen. Dessutom får inhyrd personal en bra ingång till Scania då vi kommer att rekrytera till våra vakanser från bemanningsföretag i första hand.
Avtalet träder i kraft från och med den 1 september 2011 och ersätter de nuvarande avtalen Scania flexibel arbetstid (SFA) och visstidsavtalet. Det omfattar inte de medarbetare som idag har visstidsanställning hos Scania utan deras avtal fortsätter att gälla som tidigare.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079