23948sdkhjf

österlentågen in i Citytunneln

Den 15 augusti kopplas Ystadsbanan in i Citytunneln. Österlenborna får tre nya stationer – Svågertorp som återöppnas, Hyllie och Triangeln. Men Persborg försvinner från linjen.
I och med att tågen går in i Citytunneln kopplas tåg som kommer norrifrån och söderifrån ihop. Det innebär att Ystadstågen går vidare till Lund utan byte, och sedan vidare till Kristianstad/Helsingborg.

– Den som pendlar mellan Ystad och Triangeln kortar sin restid med 10-15 minuter. En resa Svedala-Lund med tåg tar 38 minuter för den som vill nå stationsområdet. Den som vill till sjukhuset har dessutom linje 165, som tar 36 min, att välja på, säger Anders Jönsson, trafikplanerare.

Andra vinnare är Skurupsborna, som kan resa direkt till Lund med tåg på 50 minuter. Tidigare har de åkt regionbuss till Veberöd för att där byta till SkåneExpressen mot Lund.

Idag har Ystad-Malmö halvtimmestrafik i rusningstid och timmestrafik övrig tid. 15 augusti blir det ett tåg i halvtimmen hela dagen, även på helgen. Simrisham-Ystad får på motsvarande sätt timmestrafik hela dagen och på helgen. Busstrafiken på Österlen anpassades till den nya tidtabellen redan i december med bl.a. fler turer. Det gäller bland annat SkåneExpressen 3 och 4 samt linje 570 (Borrby-Ystad). Tomelilla har blivit en knutpunkt i sydöstra Skåne med både Pågatåg och SkåneExpressen 4 och 5.

Pågatågen till Österlen
Under sommaren har plattformarna på stationerna från Ystad till Simrishamn förlängts i projekt 50-11. Det, tillsammans med att Ystadbanan kopplas ihop med Citytunneln, innebär att de nya Pågatågen kan börja gå på sträckan. I början kommer det dock att bli både nya och gamla Pågatåg som kör till Ystad och Simrishamn.

Persborg stänger
Persborg station stänger, eftersom tågen inte passerar stationen längre. Ett antal stads- och regionbussar stannar vid Persborg och når antingen Malmö C eller Triangeln. Den som bor eller jobbar nära Persborg och vill resa med tåg till Ystad eller Simrishamn kan alltså ta sig till någon av de andra stationerna i stället.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078