23948sdkhjf

äldsta bussbolaget fyller 1

Sveriges äldsta bussbolag, i dag känt som Nobina, fyller 100 år i år. Det firas med en roadshow på fem svenska orter där bland annat en häftig framtidsbuss från VDL visas upp.
Nobinas roadshow besöker Karlstad 17-20 augusti, Örebro 24-26 augusti, Södertälje 31 augusti-3 september, Skövde 7-10 september och Lund 14-17 september.

– Syftet är att öka kännedomen om Nobina bland kunder och allmänhet samt att fördjupa relationen med några av våra viktigaste uppdragsgivare. Vi har därför valt att fokusera på fem medelstora städer där vi har en extra bra dialog med våra uppdragsgivare och ser intressanta utvecklingsmöjligheter för kollektivtrafiken, säger Rolf Kolmodin , kommunikationschef på Nobina Sverige.

Först blir det en lokal workshop i respektive stad med deltagare från bland annat universitet och media för att diskutera framtidens kollektivtrafik. Därefter blir det en utställning med en framtidsbuss från VDL samt inspirerande bilder som ställs upp utomhus, centralt i respektive stad. I varje stad genomför Nobina även lunchträffar med länstrafikbolagen och lokala politiker för att diskutera hur man gemensamt kan utveckla den lokala kollektivtrafiken.

Utgångspunkten blir en nyproducerad film som Nobina har tagit fram under sommaren. Här visar man upp intressanta exempel på nytänkande kollektivtrafiklösningar runtom i Europa samt kompletterar med en lokal vinkel i form av tankar och idéer från den tidigare workshopen i resp stad.

I varje stad samarbetar Nobina dessutom med en lokal mediapartner för att locka besökare till både utställningen. En vissannonsering kommer också att genomföras i resp stad, med fokus på att få fler deltagare till en tävling på Facebook, där allmänheten bjuds in att ge sina idéer till framtidens kollektivtrafik.

FAKTA/Program för Nobinas evenemang
KARLSTAD
Workshop 16 augusti
Utställning 17-20 augusti
Lunchträff med VIP 19 augusti
ÖREBRO
Workshop 19 augusti
Utställning 24-26 augusti
Lunchträff med VIP 26 augusti
SÖDERTÄLJE
Workshop 25 augusti
Utställning 31 augusti -3 september
Lunchträff med VIP 2 september
SKÖVDE
Workshop 29 augusti
Utställning 7-10 september
Lunchträff med VIP 9 september
LUND
Workshop 5 september
Utställning 14-17 september
Lunchträff med VIP 18 september

Dessutom medverkar Nobina vid den stora motordagen på Sveriges Järnvägsmuseum i Gävle den 17 september, där man särskilt uppmärksammar att Nobina, som ju kommer från SJ Buss, nu fyller 100 år och är Sveriges äldsta bussföretag. Det blir både veteranbussar och sprillans nya vagnar.

KORTFAKTA/Nobinas historik
1. SJ startade 1911 en linje Tanum-Grebbestad. Samma år startade Nordmarkens Automobiltrafik linjen Säffle-Värmlandsnäs.
2. På 20-talet startade Arvid Carlsson Trafik AB Västra Värmland i Grums. Första linjen blev Vålberg-Karlstad.
3. 1932 startade tågförvaltningen GDG, Göteborg-Dalarne-Gävle, ett dotterbolag för busstrafik – BJ Omnibus AB. Samma år köper BJ Omnibus AB bolaget Trafik AB Västra Värmland och Arvid Carlsson blir driftchef. Detta blir med en gång ett av landets största bussbolag, med kontor i Göteborg och Grums.
4. 1941 köper BJ Omnibus AB två andra stora bussbolag och ändrar namn till GDG Biltrafik AB.
5. 1990 köper GDG Biltrafik AB SJ:s bussdivision och 1991 köps Postens Diligenstrafik. Namnet ändras till Swebus AB.
6. 2009 ändras namnet till Nobina Europe AB.
7. 2011 Sveriges största och äldsta bussbolag fyller 100 år.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078