23948sdkhjf

Mumsigt på Nordiska Museet

I höst är det återigen dags för de årliga och smakrika evenemangen Äppeldagar och Chokladfestivalen på Julita och på Nordiska museet. Två riktigt mumsiga resmål för kulinariska bussturister.
Äppeldagarna på Julita i Sörmland har pågått i flera år och den 17-18/9 är det dags igen. På Nordiska museet på Djurgården i Stockholm är det tredje året i rad som 250 svenska äppelsorter visas i museets stora hall. Under helgen 24-25/9 får man veta mer om svenska äpplen och de som vill kan få sina egna äpplen sortbestämda av de två pomologerna Håkan Svensson och Rolf Eskilsson.

Chokladfestivalen för 10:e gången
För tionde gången bjuder Nordiska museet och konditorerna Magnus Johansson och Tony Olsson in till en festival för alla sinnen i dagarna tre. Den populära Chokladfestivalen genomförs som vanligt i mitten av oktober, 14-16/10.

– Att få göra detta för 10:e gången är något vi bara kunnat drömma om! I år blir det både repriser från tidigare festivaler men också nya bekantskaper kommer att dyka upp, bland annat Willie Harcourt-Cooze från tv:s Willie's Wonky Chocolate Factory som framträder på scenen och gör chokladdemonstrationer, säger Magnus Johansson vars passion här i livet är choklad, desserter och bakverk.

– Festivalen bjuder på tävlingar för både barn, amatörer och proffs, t.ex. Kladdkakeracet som blir större än tidigare, Årets Bak- och dessertmästare och den finaste tävlingen en konditor kan vinna, Årets Konditor, vars final genomförs på festivalens första dag. Då gör fyra tjejer och en kille upp om den åtråvärda titeln säger Tony Olsson , ansvarig för festivalens alla tävlingar.

Chokladfestivalen erbjuder kunskap om kvalitetschoklad. Det är en helg av oförglömliga upplevelser av dofter och smaker.

Äppeldagar på Julita infaller i år på lördag och söndag 17-18/9. På programmet: stor äppelutställning, information och sortbestämning av äpplen och päron, försäljning av växter, hantverk och matprodukter samt gårdens egna genbanksäpplen, äppelträd och grönsaker. Dessutom skaparverkstad och äppelpajtävling. Det är fri entré för alla som tar med äppelpaj till tävlingen.

Svenska äpplen - äppeldagar på Nordiska museet, genomförs lördag och söndag 24-25/9 kl 11-17. På programmet: delar av Sveriges äppelskatt, cirka 250 olika sorters äpplen visas i stora hallen. Dessutom kan besökarna få tips om beskärning och prata med äppelexperter och få sina äpplen sortbestämda.

Chokladfestivalen äger rum på Nordiska museet 14-16/10. På programmet finns som nämnts Willie Harcourt-Cooze från Storbritannien och känd från teveprogrammet Willie’s Wonky Chocolate Factory håller en underhållande presentation på scenen och erbjuder publiken att provsmaka de två rätter han skapar: en klassisk chokladmousse i en bitter chokladform och ett kakaoolivbröd.

Finalen i tävlingen Årets Konditor där Sveriges fem bästa konditorer gör upp om titeln svensk mästare i konditori går av stapeln på festivalens första dag, 14/10. Tävlingen Kladdkakeracet för alla mellan 10 och 14 år avgörs på scenen den 15/10. I samarbete med Arla.

Den 16/10 gör fem finalister upp om titeln Årets Bak- och dessertmästare 2011. Arrangemanget genomförs i samarbete med Fazer.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062