Bilföräldrar största faran
Mer än hälften av Sveriges rektorer anser att trafiksäkerheten utanför deras skolor är ett problem. Största faran är föräldrarna som lämnar och hämtar sina barn i bil.
Nu drar skolorna igång runt om i landet och hundratusentals barn ska iväg till skolan för första gången på flera månader. Roligt tycker många, men inte riskfritt. If:s undersökning bland 1 178 grundskolerektorer visar att var fjärde rektor har varit med om att det inträffat en trafikincident eller en olycka under dennes tid på skolan. Inte helt oväntat har de flesta olyckorna inträffat i storstäderna, där Stockholm är värst drabbat.
Fyra av tio rektorer anser inte att kommunen gör tillräckligt för att skapa en trygg trafikmiljö runt Sverige skolor. Men majoriteten är överens om att det är föräldrarna till barnen som utgör den absolut största trafikfaran. I samband med att barnen hämtas och lämnas ökar trafiken avsevärt utanför skolorna och många stressade barnföräldrar håller en alltför hög hastighet.
– Vi måste hjälpas åt och höja säkerheten runt skolorna så att vi kan minska antalet olyckor. Kommunerna måste se över vad de kan göra för att skapa en tryggare skolväg för barnen och föräldrarna måste se till att dämpa farten, säger Henrik Ask , personskadechef på If.
Samåkning och gemensamma promenader med föräldrar och barn där det går är också sätt att förbättra säkerheten kring skolan.
FAKTA/If:s trafikundersökning
Sex av tio rektorer är oroliga för att något allvarligt skall inträffa runt deras skola i framtiden.
Undersökningsresultatet riks:
57 procent av rektorerna anser att trafiksäkerheten är ett problem
23 procent har varit med om en trafikolycka under sin tid på skolan
60 procent av rektorerna är oroliga att något allvarligt skall inträffa
38 procent anser att kommunen gör tillräckligt för att förbättra trafiksäkerheten
13 procent anser att trafiksäkerheten har förbättrats det senaste året
55 procent anser att föräldrar som lämnar i bil utgör den största trafikfaran
Det är femte året i rad som försäkringsbolaget If genomförde en trafiksäkerhetsundersökning med Sveriges grundskolerektorer. 1 178 personer besvarade årets enkät som gjordes i april.