SL: Mer spårväg i Stockholm
De styrande i SL ger trots kritiken inte upp spårvägsplanerna i huvudstaden – Fler spårvägslinjer ska byggas i Stockholm under de kommande åren. BR anser att SL är väl enkelspåriga.
– Belastningen på kollektivtrafiken i Stockholmsområdet blir allt högre, säger Christer G Wennerholm (M), trafiklandstingsråd och styrelseordförande i SL till rt-forum.com. På de större tunnelbanestationerna är perrongerna nästan helt fulla i rusningstrafik och de blå stombussarna förflyttar sig ofta så långsamt att det är snabbare att gå. Det är en ohållbar situation inte minst med tanke på den enorma befolkningstillväxt som Stockholm har varje år.
Det handlar om en mångmiljardsatsning med en investering för SL på mellan 5,0 och 5,4 miljarder kronor.
– Spårväg har avsevärt högre kapacitet än stombussar, säger Christer G Wennerholm. Stockholms tillväxt innebär att vi inte klarar att upprätthålla en fungerande kollektivtrafik med enbart tunnelbana, bussar och pendeltåg. Avsikten är att skapa stråk där kollektivtrafiken får egna körfält på långa sträckor och får prioritet framför övrig trafik i så stor utsträckning som möjligt. Flera av stråken består huvudsakligen av dagens stombusslinjer men det blir även aktuellt med ett antal nya linjer. Planen innebär att dedikerade kollektivkörfält kommer att finnas på gator utmed spårvägslinjerna, vilka blir tre gånger längre än i dag.
På ett flertal sträckor har stombusslinjerna redan i dag mer än 2 000 resenärer per timme i vardera riktningen, vilket innebär att de är redo för spårväg.
– Enligt min bedömning är samtliga stombusslinjer utom linje 6 ersatta med spårväg om 20 år, säger Christer G Wennerholm.
Han bedömer att det finns goda förutsättningar för att planerna på Stockholm som en betydande spårvägsstad ska förverkligas.
– Det kommer att medföra mindre plats för parkerade bilar och att en del gator kommer att vara avsedda för enbart spårtrafik och vissa enbart för övrig trafik, till exempel bilar och cyklister.
Han ser en renässans för spårvagnstrafik dels i en del övriga regioner i Sverige, dels i ett antal europeiska länder.
– Länder som Frankrike och Spanien har på ett föredömligt sätt utökat spårvägstrafiken, säger Christer G Wennerholm. Och i Sverige kommer Norrköping att bygga ut sitt spårvägsnät och ett antal kommuner i Skåne kommer att införa spårvagnar i kollektivtrafiken.
– Det är bra att media belyser diskussionerna kring framtidens kollektivtrafik i Stockholm inför de beslut som nu ska fattas av SL, säger Anna Grönlund , förbundsdirektör i Bussbranschens Riksförbund. Tyvärr är de olika alternativen om framtidens kollektivtrafik i Stockholmsregionen bristfälligt utredda. Möjligheterna med BRT, Bus Rapid Transit system, finns till exempel endast belyst i ett fåtal av de investeringar man nu diskuterar. WSPs rapport från i våras, ”Buss, BRT och spårväg” kan ge ytterligare beslutsunderlag eftersom där finns konkreta exempel från Stockholm.
– Det viktigaste är självklart att våra politiker väljer att satsa på kollektivtrafik framför bilen – men det är också viktigt att vi ser till att få så mycket kollektivtrafik som möjligt för pengarna, säger Anna Grönlund. Det ligger väl i linje med Trafikverkets fyrstegsprincip för infrastrukturinvesteringar. Vi vet att hög turtäthet och ett starkt nät lockar fler att ställa bilen. BRT erbjuder en kapacitetsstark och modern kollektivtrafik, väl i klass med till exempel spårväg. Många andra städer, både stora och små, väljer nu BRT för sin stadsutbyggnad. Till exempel i Cambridge, Istanbul och Lyon. Framgångsrika exempel finns också i Sydamerika.