23948sdkhjf

Spårvägsbedrägeri - tre häktade

Tre personer häktades i Göteborg i helgen, de är misstänkta för att ha svindlat Göteborgs Spårvägare på miljoner. Men Tingsrätten lägger locket på under förundersökningen, rapporterar GP.  
Av de tre som häktats har två chefsbefattningar inom Göteborgs Spårvägar, den tredje har en chefsbefattning inom entreprenörsföretaget Veidekke. De två från Spårvägen, en man och en kvinna, misstänks ha genomfört ett omfattande fakturafusk som blåst Göteborgs Spårvägare på omkring 4,5 miljoner kronor. Den tredje häktade är en chef på Viedekke som misstänks för medhjälp till grovt bokföringsbrott, däremot tror inte rätten att Viedekke-mannen haft någon personlig vinning av bedrägerierna.

Trots att det inte fanns någon misstanke om att Viedekke-mannen skaffat sig ekonomisk vinning av det omfattande bedrägeriet valde häktningsdomare Gunilla Fransson att samtliga tre ska sitta häktade tills vidare. Här handlar det om att förhindra informationsspridning mellan de tre under den tid polisutredningen pågår, enligt kammaråklagare Jonatan Meyer.

Under måndag 29 augusti tog presidiet i Göteborgs Spårvägens styrelse upp ärendet: Ordförande Endrick Schuberg (S) och vise ordförande Lennart Duell (FP) träffade det kommunägda Göteborgs Spårvägars vd, Lars-Börje Björfjäll för att gå till botten med de senaste dagarnas pinsamma avslöjanden.

Med tanke på den omfattning bedrägeriet misstänks ha så begärde åklagaren att egendom för 2,2 miljoner kronor av den misstänkta kvinnliga spårvägs-chefens samlade tillgångar skulle beläggas med kvarstad. När det gällde den misstänkte manlige chefen gick åklagaren ännu längre och begärde kvarstad på egendom motsvarande 4,5 miljoner kronor. Min bägge kraven avvisades av rätten.

De omfattande bedrägerierna mot Göteborgs Spårvägar ska ha pågått under åren 2008 till 2009 men undgick länge upptäckt. När så väl skedde gick det desto snabbare, polisen plockade in de misstänkta som först under häktningsförhandlingarna fick kännedom om delar av åklagarens underlag för sina misstankar mot de tre. Detta har de misstänktas advokater skarpt kritiserats. Senast 9 september ska åtal väckas mot de tre häktade.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078