23948sdkhjf

Länstrafikbolag hotas av böter

Länstrafiken i Jämtland bröt mot upphandlingsreglerna när de köpte nytt biljetthanteringssystem. Det bör leda till kännbara böter enligt Konkurrensverket som nu tar ärendet till domstol.
– Upphandlingsreglerna finns för att garantera att skattebetalarnas pengar används på ett effektivt och transparent sätt. Så har inte skett i bland annat det här fallet, och därför går vi till domstol med krav att kännbara böter döms ut, säger Konkurrensverkets generaldirektör Dan Sjöblom .

Länstrafiken i Jämtland har, enligt Konkurrensverket, köpt biljetthanteringssystem utan att annonsera upphandlingen. I ansökan till Förvaltningsrätten i Härnösand kräver Konkurrensverket att trafikbolaget döms att betala böter (upphandlingsskadeavgift) på 1,9 miljoner kronor. Det var ett tips till Konkurrensverket som initierade utredningen.

– Efter lagskärpningen förra året är det möjligt att bötfälla kommuner och andra myndigheter som inte följer upphandlingsreglerna. Jag är övertygad om att detta kommer att leda till att fler följer reglerna i fortsättningen, säger Dan Sjöblom.

Länstrafiken i Jämtland är det första ärendet som avser överträdelse av lagen om upphandling inom områdena vatten, energi, transporter och posttjänster (LUF). Tidigare har Konkurrensverket lämnat in motsvarande ansökningar till domstol mot statliga Akademiska hus och Migrationsverket.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.468