23948sdkhjf

Klart för taxi Sverige-Finland

Infrastrukturministrarna från Sverige och Finland har under det nordisk-baltiska transportmötet på Island undertecknat ett avtal som gör det lagligt att köra taxitransporter över gränsen mellan länderna.
Viss taxiverksamhet bedrivs redan idag mellan främst Haparanda och Torneå, men den verksamheten är olaglig. I och med detta avtal legaliseras nu verksamheten.

– Beslutet kommer att möjliggöra för taxitransporter mellan länderna och förbättrar möjligheterna för invånare och företag i gränsregionerna att röra sig över gränserna, lagligt, säger Catharina Elmsäter-Svärd .

– Steg för steg river vi de kvarvarande hindren mellan våra länder och rör oss närmare visionen om ett gränslöst Norden. Det ska vara så smidigt och enkelt att bo, leva och verka i våra gränstrakter, därför är det här ett välkommet beslut, säger Ewa Björling , nordisk samarbetsminister.

FAKTA/Gränslös taxi i Norden
Gränsöverskridande taxitrafik mellan Sverige och Finland har hittills inte varit tillåten enligt respektive lands yrkestrafiklagstiftning då man endast får bedriva taxitrafik i det land man har trafiktillstånd i. I Öresundsregionen och längs med den svensk-norska gränsen har dock behov av gränsöverskridande taxitjänster uppstått varför Sverige ingått ett särskilt avtal om taxitrafik över Öresundsbron med Danmark (2001) och ett med Norge (2010). Behov har visat sig finnas även vid gränsområdena mellan Sverige och Finland. Inom en radie av 13 mil bor nära en halv miljon människor och flera stora företag LKAB, IKEA, Billerud, Lapin Kulta, Nokia, Outokumpu. Haparanda och Torneå bygger tillsammans ett gemensamt stadscentrum med handel, bostäder, utbildning, samhällsservice, arbetsplatser, kultur och fritid från två länder. Därför ingår nu också Sverige och Finland ett taxiavtal.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.064