23948sdkhjf

Succé för Bussförar-SM 2011!

Bussförar-SM 2011 startade på Trafikcenter i Kumla på morgonen den 3 september. De 16 finalisterna inledde dagen med ett gemensamt teoriprov. Därefter följde ytterligare fyra tävlingsmoment.
Bussförar-SM är årets viktigaste tävling för bussförare. I år anmälde sig rekordmånga, 407 stycken, fler än någonsin tidigare. Det innebär också att årets tävling blir den tuffaste någonsin eftersom konkurrensen aldrig varit hårdare.

Bussförar-SM:s finalister är i åldrarna 21 till 60 år och de arbetar i åtta olika bussbolag. Tre kvinnor och 13 män. Nobina som hade det överlägset största antalet bussförare med i tävlingen, 140 stycken, fick också flest till finalen - sju förare. Keolis som hade 68 förare med i tävlingen och Nettbuss som hade 18 representeras av två finalister vardera medan de övriga fyra bussbolagen representeras av en förare var.

Den omfattande finaldagen i Kumla bjuder på flera tuffa prov: Från den spektakulära halkkörningen via till synes omöjliga manöverprov till ekonomisk körning och test av kunskaperna vid en katastrof under realistiska former. Alla dessa moment gör sig mycket bra på bild och ännu bättre i TV.

I slutet av tävlingsdagen 3 september avslöjas vilka tre bussföre som kommer att hamna på prispallen. Titta in på rt-forum.com klockan 17.00 3 september så får du veta vilka som är Sveriges tre främsta bussförare!

Expressen utmanar
Tidningen Expressen kommer under dagen till Bussförar-SM i Kumla, men inte bara för att rapportera om tävlingen: Expressens egen chefsbussförare utmanar de tävlande förarna och denne kommer att få vara med och köra det knepiga manöverprovet. Hur Expressens Björne Nordell, Buss-Björne, kommer att lyckas kan du också läsa på rt-forum.com!

Vid en prisceremoni under festliga former 28 september i Stockholm koras vinnaren, andrapristagaren och tredjepristagaren av infrastrukturminister Chatarina Elmsäter Svärd.

Varje år genomförs en miljard resor inom kollektivtraiken. En av de viktigaste yrkesgrupperna inom området är bussföraren som har en nyckelroll för att resan ska bli behaglig och säker. Därför genomförs Bussförar-SM för att uppmärksamma bussförarna och visa hur viktig deras kompetens är.

FAKTA 1/Alla finalisterna i Bussförar-SM 2011
Daniel Didricksson, 33 år, Nobina, Bollnäs
Mahdi Ziaeinia, 30 år, Nobina, Vallentuna
Renate Jurmala, 47 år, Nobina, Tyresö
Peter Hägg, 40 år, Keolis, Hägersten
Markus Urbach, 39 år, Thunells Busstrafik AB och Swebus Express, Funäsdalen
Joakim Näsman, 39 år, Isaksson Karlsson, Genevad
Fredrik Jarnhag, 38 år, Alternativ Trafik AB, Bjuv
Carl Olov Fräs, 21 år, Nobina, Sollerön
Kristian Borgström, 23 år, Keolis, Bandhagen
Gunnar Franzén, 60 år, Nettbuss Express AB (Bus4you), Linköping
Stefan Ljungwall, 53 år, Nobina, Trollhättan
Sabina Strömmare, 35 år, Swebus, Kil
Anders Wallen, 56 år, Nobina, Skärholmen
Camilla Lundberg, 42 år, Veolia, Torshälla
Mikael Nordström, 52 år, Nettbuss, Göteborg
Markus Jingåker, 22 år, Keolis (vid uttagningsproven Nobina), Tyresö

FAKTA 2/Bussbolagen med flest deltagare i Bussförar-SM 2011
1. Nobina 140
2. Keolis 68
3. Veolia 42
4. Nettbus 18, Arriva 18
6. Bybergs & Nordin 15
7. KR Trafik 10
8. Bergkvarabuss 5, Björks buss 5, Lysekils buss 5

Bussförar-SM 2011 arrangeras av Bussarbetsgivarna, BuA, i samarbete med tidningarna RESFORUM och TRAFIKFORUM. Samarbetspartner är Trafikcenter i Kumla, Eco2Treiner, VDL Bus & Coach. Partner Platina är Trygg Hansa.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062