23948sdkhjf

Region Blekinge tar över

Region Blekinge föreslås överta aktierna i Blekingetrafiken. Det är första steget i den omvandling som krävs av den nya Kollektivtrafiklagen som börjar gälla på nyårsdagen.
När Region Blekinges styrelse sammanträdde idag beslutades att föreslå att Region Blekinge blir nya ägare till Blekingetrafiken. Regionstyrelsen beviljade också fyra tillväxtprojekt nästan 2 miljoner i regionala tillväxtmedel.

Nedan ett urval av ärenden som behandlades under regionstyrelsens sammanträde:
Ny ägarstruktur för Blekingetrafiken. En ny kollektivtrafiklag träder i kraft 1 januari 2012. Den nya kollektivtrafiklagen innebär att regionala kollektivtrafikansvariga myndigheter ska inrättas. Region Blekinges får ansvaret som kollektivtrafikmyndighet i Blekinge.

Den nya myndigheten blir ansvarig för att upprätta och fastställa trafikförsörjningsprogram. Det regionala trafikförsörjningsprogrammet utgör plattformen för kollektivtrafiken i regionen. Programmet är strategiskt långsiktigt och utgör utgångspunkten för vilken trafik som ska omfattas av allmän trafikplikt, det vill säga den trafik som samhället ska ta ansvar för, men även omfatta trafik som kan utföras på kommersiell grund. Den nya kollektivtrafiklagen innebär en avreglerad kollektivtrafik. Ett företag som vill driva kollektivtrafik ska ansöka om detta till den regionala kollektivtrafikmyndigheten.

Genom övertagandet av aktierna i länstrafikbolaget får den nya myndigheten ett verktyg för att handla upp och skriva avtal med trafikoperatörer inom den allmänna trafikplikten. Regionstyrelsen föreslår därför att Blekinges kommuner och Landstinget i Blekinge överför sitt ägande i Blekingetrafiken till Region Blekinge.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078