23948sdkhjf

Gasbranschen sågar budgeten

Förhoppningarna om ett produktionsstöd för gårdsbiogas blev till intet i budgeten – detta gör branschorganisationen Energigas Sverige mycket besvikna på regeringens prioriteringar.
Metanreduceringsstödet som det kallas var den viktigaste åtgärden i förslaget till biogasstrategi. Biogasens dubbla miljövärden och effekt att minska utsläppen av växthusgaser borde värderas ekonomiskt. Utan denna miljöersättning och i väntan på strategi kommer utvecklingen för biogasen gå långsammare än den potential som finns i branschen, det är i alla fall Energigas Sveriges uppfattning.

– Ett metanreduceringsstöd skulle säkra att produktionen av biogas skulle kunna understödja omställningen mot en fossiloberoende fordonsflotta och den målsättning till 2030 som regeringen satt upp. För varje år som regeringen väntar med att införa positiva styrmedel som värdesätter biogasens miljöegenskaper så försenas utvecklingen och ökningen av biogasproduktionen kommer ske långsammare, säger Anders Mathiasson , vd på Energigas Sverige.

Biogasen är en viktig del i omställningen bort från diesel och bensin som fordonsbränslen. Fordonsgasen är idag ett av de absolut bästa bränslena ur miljöperspektiv. Ska marknaden hjälpa till med omställningen av fordonsflottan mot fossiloberoende måste också biogasens miljövärden värderas av politikerna. Men slutligen kommer i alla fall ett litet beröm till regeringen och dess budget:

– Vi är naturligtvis glada för att de 60 miljoner kronor per år som satsas på bland annat demonstration och marknadsintroduktion av biogas och solceller med mera och välkomnar dessa pengar, säger Anders Mathiasson.

Fotnot. Energigas Sverige är en branschorganisation för aktörer inom biogas, fordonsgas, gasol, naturgas och vätgas.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078