23948sdkhjf

Varsel hotar däckverkstäder

Ett nytt varsel från Transportarbetareförbundet ligger på bordet och i mitten av nästa vecka riskerar däckverkstäder drabbas av konfliktåtgärder. Facket säger nej till konkurrensneutralitet och kompetensutveckling.
I gummiverkstadsförhandlingarna mellan Motorbranschens Arbetsgivareförbund (MAF) och Transportarbetareförbundet har arbetsgivarna önskat ge en ökad del av löneutrymmet till de som jobbat längre, samt åstadkomma ett avtal som gör det möjligt att lönesätta de extraanställda vid vinter- och sommardäcksbyte på samma nivå som bilhandelsföretagen. Transport har sagt nej på båda punkterna.

Gummiverkstäderna har en lönetabell som är så sammanpressad att det skiljer knappt 800 kronor i månadslön mellan den nyanställde 18 åringen och den mest erfarne med mer än 6 år i yrket. Det behöver påbörjas en inriktning i syfte att öka skillnaden mellan dessa lönenivåer, menar MAF.

Branschen har dessutom konkurrens från bland annat bilhandelsföretag som startat däckshotell, vilka följer avtal som har ingångs- ungdomslöner på nivå som är brukligt i de flesta kollektivavtal. Gummiverkstäderna behöver därför träffa avtal som möjliggör att under två korta perioder varje år – däckbyte vår och höst - avlöna de extra anställda på samma lönenivåer som konkurrenterna.

– För oss handlar det om att ge branschen möjlighet konkurrera. Som det är nu riskerar företagen att slås ut och då försvinner många jobb, säger Ari Kirvesniemi , förhandlingschef på MAF.

FAKTA/Avtalet
Gummiverkstadsavtalet berör knappt 140 företag med cirka 1900 årsanställda. Gummiverkstädernas huvudverksamhet är att sälja däck och få dessa korrekt monterade. Detta innefattar även bland annat däck och service till landets åkerier, skogs- och gruvnäring samt industritruckar. Svenska Transportarbetareförbundet konfliktåtgärder kan träda i kraft den 28 september kl 12.00. Varslet består av blockad mot övertids- och mertidsarbete samt blockad mot nyanställning och inhyrning av personal.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079