23948sdkhjf

Bussbolag stäms för diskriminering

Ett par åkte buss i Eskilstuna. Det var trångt och någon kom åt stoppknappen. Busschauffören stannade bussen och började skrika åt dem.  Nu stämmer DO bussföretaget Veolia för etnisk diskriminering och kräver 100 000 kronor var i diskrimineringsersättning till makarna.
Mannen, kvinnan och deras nyfödde son åkte buss till Eskilstuna centrum. Mannen bar skägg och kvinnan religiös huvudbonad. Det var trångt och någon kom åt stoppknappen vid upprepade tillfällen.
Busschauffören trodde att det var paret som tryckte på stoppknappen. Han stannade bussen, gick bakåt mot parets plats, slog till kvinnan på knät och skrek något som paret uppfattade som ”åk tillbaka till Talibanland”. De kände sig både utpekade och kränkta. Paret anmälde bussföretaget för diskriminering.
DO stämmer nu bussföretaget Veolia Transport till tingsrätten i Solna för diskriminering och trakasserier som har samband med etnisk tillhörighet och religion. DO kräver 100 000 kronor var i diskrimineringsersättning till makarna.
– Kollektivtrafiken är en samhällelig service som alla ska kunna utnyttja. Alla har rätt att åka buss utan att bli trakasserade av busschauffören, säger Anna Fritshammar, jurist på DO.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.11