23948sdkhjf

DSB First varnas

Måttet är rågat, enligt Västtrafik som nu varnar tågbolaget DSB First Väst för grova brister när det gäller deras trafikåtagande i Västsverige. Om två månader faller bilan.
Det har gått ett år sedan DSB First Väst tog över driften av region- och pendeltågen i Västsverige. Men under det åren har ingenting gjort åt de brister som finns i trafiken, trots att det var ett villkor i upphandlingen, enligt Västtrafik.

Det är allvarliga brister som kommit fram när Västtrafik nyligen genomförde en revision av DSB First Västs verksamhet: Planering, drift, uppföljning – inget av det har fungerat för att nu nämna några exempel. Att det blivit så här beror på att beslutsvägarna är på tok för långa, enligt Attila Ungvari som ansvarar för pendeltågtrafiken på Västtrafik.

– Alla beslut fattas i Malmö och Köpenhamn, har Attila Ungvari sagt till GP.

Just där är roten till det onda; DSB Firsts personal i Västsverige får nästan beröm av Västtrafik för att de gör så gott de kan. Men stödet uppifrån saknas, besluten som ska tas på ledningsnivån långt bort når aldrig till handling på fältet med massor av inställda tåg och omfattande förseningar som följd.

Under lång tid har Västtrafik hackat på DSB First Väst om alla fel och brister och ständigt och jämt fått har trafikhuvudmannen fått lugnande besked från den högsta ledningen för tågbolaget. Men nu är måttet rågat och varningen utfärdad:

Nu gäller det för DSB First Väst att rätta till alla fel inom 60 dygn. Därefter följer ännu en granskning och om bristerna finns kvar även då har Västtrafik laglig rätt att säga upp avtalet.

Lars Backström , vd för Västtrafik, har länge varit topp tunnor rasande över bristerna inom tågtrafiken i Västsverige och operatörens ständiga undanflykter när problemen påtalats. Enligt ett pressmeddelande från Lars Backström skriver han att Västtrafiks kunders tålamod tryter och att det nu återstår att se vilket intresse DSB First Väst har av att leva upp till de åtaganden man avtalade om när trafiken togs över 2010.

Fotnot. DSB First har inte haft någon lysande succé i Sverige sedan bolaget väl vunnit sina upphandlingar. Tidigare i år blev bolaget sågat av Øresundstågs ägare som sade upp kontraktet med dem.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063