23948sdkhjf

Hjärtstartare ska rädda liv

I dagarna har Hjärt-Lungfonden och Jernhusen installerat sex hjärtstartare på centralstationen i Stockholm och en på Flemingsbergs station.
Under internationella hjärthälsodagen World Heart Day 29 september, fick dessutom Stockholmsresenärerna prova hjärt-lungräddning med hjärtstartare på centralstationen.

– Många personer passerar Stockholm Centralstation och därför är det viktigt att det finns hjärtstartare där. Hjärt-lungräddning och snabb tillgång till hjärtstartare är den enda möjligheten att rädda den som drabbas av plötsligt hjärtstopp, säger Staffan Josephson , generalsekreterare för Hjärt-Lungfonden.

Varje år drabbas cirka 10 000 svenskar av plötsligt hjärtstopp, bara 500 av dem överlever. Hjärt-Lungfonden räknar med att överlevnadsgraden går att öka till 1 200 liv om året om fler kan hjärt-lungräddning, mer forskning sker och fler hjärtstartare finns tillgängliga i samhället.

Det är genom svenska folkets gåvor till Hjärt-Lungfonden som 60 hjärtstartare kan placeras ut på totalt 40 stationer över landet. Utplaceringen sker i samarbete med Jernhusen. För att hjärtsäkra tågstationerna ytterligare får stationsvärdar och butikspersonal utbildning i hjärt-lungräddning och hur en hjärtstartare fungerar.

– Vi är glada att nu kunna installera dessa hjärtstartare på stationerna. I somras placerade vi ut en hjärtstartare på Lunds centralstation som redan efter en månad räddade livet på en person som drabbats av plötsligt hjärtstopp, säger Leif Svensson , säkerhetschef på Jernhusen.

World Heart Day har instiftats av World Heart Federation för att skapa uppmärksamhet kring hjärt-kärlsjukdom. I år inföll World Heart Day torsdagen den 29 september.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062